Dansend het weekend in met MAASK en Jaya The Cat

Geslaagd feestje in Het Bolwerk

Tekst: Ridzert Souverein | Foto's: Minze Dijkstra ,

Het Nederlands/Amerikaanse gezelschap Jaya The Cat imponeert al dik tien jaar met een samensmelting van rock, ska, punk en reggae. Dat werd ook deze zomer weer duidelijk met de release van nieuwe plaat The New International Sound Of Hedonism. De bezoekers in Het Bolwerk zullen vanavond dus voldoende nieuw materiaal naar het hoofd geslingerd krijgen. Maar voor het zover is mag eerst Joost Maaskant alias MAASK de zaal opwarmen met zijn beatboxperformance.

Als de deuren een half uurtje open zijn en de zaal gezellig gevuld is, neemt Joost Maaskant plaats achter zijn plankje met knopjes. Hij geeft een snelle uitleg van wat de bedoeling van zijn voorstelling is. Door opnames van zichzelf te loopen, creëert hij zijn eigen ondersteuning voor zijn songteksten en raps. MAASK transformeert van Skrillex naar MCA, en van Sinatra naar Vieze Fur. Vergelijkbaar met een ouderwetse one-man-band waarin iemand met een tuba in zijn nek en een grote trom op de buik het publiek probeert te vermaken, schudt MAASK ultra-lage dubstep beats en kraakheldere scratches uit zijn mouw. In een set van een half uur kan hij helaas niet al teveel buiten de lijntjes kleuren, maar ook in een korte set weet Joost alle bezoekers te boeien. De sfeer zit erin en de eerste danspasjes zijn gezet.


Dan is het de beurt aan Jaya the Cat om het podium van Het Bolwerk te betreden. Met een paar oude hits als Nobody's Fault zit het tempo er direct lekker in en transformeert de hele zaal tot een dansend geheel. De nieuwe nummers passen naadloos in het repertoire en worden door een deel van de zaal al luidkeels meegezongen. Vaak kiezen de mannen ervoor om de nummers iets sneller te spelen dan op de plaat, maar dit is vanavond niet het geval. Of dit nou komt door een goed gevulde koelkast backstage of een intensief tourschema is niet belangrijk. Er wordt vanavond de tijd genomen om alles goed ten gehore te brengen, met de nodige leuke verhaaltjes tussendoor. Een goede afwisseling van de snellere en de langzamere nummers zorgt ervoor dat het publiek vrolijk meekolkt met de muziek. Na een dik uur is het kruid verschoten en de temperatuur in de zaal dusdanig gestegen dat het bijna een fijne zomeravond lijkt.


Jaya the Cat bewijst vanavond andermaal een garantie te zijn voor feest en een fijne avond. Ook MAASK heeft weer de nodige nieuwe fans gekregen en gaat onverminderd door met het opbouwen van een goede live performance.

---

Gezien: Jaya The Cat, MAASK
Waar: Poppodium Het Bolwerk Sneek
Wanneer: vrijdag 28 september 2012
Opkomst: gezellig druk