Pioneers of Love duikt studio in met nieuwe gitarist

Voorlopig radiostilte na opstappen Freek van der Heide

Martin van der Meer ,

Begin september was daar ineens de verrassende headline: “Freek verlaat Pioneers of Love.” Na jarenlang samen gespeeld te hebben, besloot gitarist Freek van der Heide te stoppen met de band. Hij richt zich nu volledig op zijn carrière als producer, waardoor de overgebleven Pioneers voor een belangrijke keuze kwamen te staan. Die bleek echter niet zo moeilijk te zijn.
3voor12/Friesland spreekt met zanger Jeroen Grendelman en nieuwe gitarist Jelmer Haringsma over de toekomst van de band.

Pioneers of Love behoeft in Friesland eigenlijk geen introductie meer. Met een goed ontvangen debuutalbum, support-shows voor bands als Moke en Lifehouse en een nominatie voor een 3FM Award lijkt niets de stijgende lijn waarin de band zich bevindt te kunnen doorbreken. Zelfs het opstappen van Freek, gitarist van het eerste uur, niet: “Dit stelt ons juist in staat om door te groeien als band.”

Opvolging
Nadat duidelijk werd dat Freek Pioneers of Love zou verlaten begon de band meteen te brainstormen over zijn opvolger. “Het duurde niet lang voordat Jelmer in beeld kwam. We kennen hem al jaren, uit de kroeg, van bevriende bandjes… Het was voor ons daarom een vrij gemakkelijke keuze”, aldus zanger Jeroen Grendelman. “Niet alleen is Jelmer een hele goede gitarist, hij is ook nog een toffe gozer met een bepaalde uitstraling op het podium. Die factoren zijn voor ons doorslaggevend.”

Jelmer hoefde zelf dan ook niet lang na te denken toen hij de vraag kreeg. “Toen ik een sms’je kreeg van Jelmer (Terwal, drummer) was ik net op vakantie in Italië met mijn vriendin. Ze grapte nog: ‘oh, misschien is Freek wel gestopt’, maar bij thuiskomst in Nederland bleek het echt zo te zijn.” Haringsma was aangenaam verrast over de uitnodiging en kreeg er meteen een goed gevoel bij. “Ik was bij de laatste show met Freek op Joppop en zag mezelf daar ook al spelen. Ik heb ontzettend veel zin om met de jongens op te treden en deel uit te maken van een nieuwe sound.”

Ervaring
Pioneers’ nieuwe aanwinst is zelf bepaald geen onbekende in de Friese muziekscène. Jelmer kennen we uit zijn tijd in De Basis en is naast Pioneers of Love ondermeer actief in Johnnygoody en Welcome to Diff’s. Dit blijft hij er ook gewoon naast doen. “Maar daarom houden we zo van hem”, zegt Jeroen. “Hij is niet op z’n smoeltje gevallen, durft bovendien echt zijn plek op het podium op te eisen. Dat waardeer ik in een gitarist.” 

Op de vraag of het lastig was om de nummers van Pioneers of Love zich eigen te maken, moet Jelmer even nadenken. “Ja en nee. Ik had de plaat al en ging me tijdens het luisteren focussen op het gitaargeluid. Dan speelde ik een nummer na en bleek dat ik delen van Jeroen en Freek door elkaar speelde. Maar toen ik dat eenmaal onder de knie had, ging het me goed af, de gitaarpartijen zijn in principe wel makkelijk te doen.” “Allemaal?”, vraagt Jeroen zich af. Jelmer antwoordt: “Ja, behalve Arrest Me Now, wat een hoerenriff is dat man!”

Nieuw materiaal
Gelukkig heeft Haringsma nog alle tijd om ook Arrest Me Now onder te knie te krijgen. Het duurt namelijk nog even voordat we Pioneers of Love met Jelmer weer op de podia kunnen bewonderen. Ze zijn op 30 november nog één keer in Den Bosch te zien, waarna de band zich eerst gaat richten op het schrijven van nieuw materiaal en het werken aan een nieuwe sound. Jeroen is momenteel in gesprek met een aantal externe partijen om de basis te leggen voor een aantal nieuwe singles. “Wanneer we weer gaan touren of met een nieuw album komen durf ik niet te zeggen. We richten ons de komende maanden eerst op de studio en houden onze fans via Facebook straks graag op de hoogte van onze nieuwe nummers.”