Een veelzijdig avondje rocken met Thee Attacks in Romein Een veelzijdig avondje rocken met Thee Attacks in Romein

CTRL/ALT/ROMEIN brengt blues, stoner, maar vooral heerlijke rock-'n-roll

, Tekst: Ridzert Souverein | Foto's: Baukje van der Werf

Een veelzijdig avondje rocken met Thee Attacks in Romein

CTRL/ALT/ROMEIN brengt blues, stoner, maar vooral heerlijke rock-'n-roll

Tekst: Ridzert Souverein | Foto's: Baukje van der Werf ,

Poppodium Romein opende afgelopen vrijdag zijn deuren voor wederom een avond CTRL/ALT/ROMEIN, de thema-avonden voor alternatieve muziek tegen een lage prijs.  Voor maar vijf euro staan er vandaag drie bands op het programma, waaronder twee lokale; The Ease en Buffalo Roam. Uit Denemarken komen de heren van Thee Attacks de avond afsluiten; een interessant affiche.

Om kwart voor negen wordt het podium gevuld met jonge bekende gezichten uit de Friese muziekwereld in een nieuw collectief genaamd The Ease. Met een rustig bluesy rockgeluid, fijne harmonieuze samenzang en hoogstaand gitaarspel is dit een welkome start van de avond. De vele gitaarsolo's klinken zo fijn in het gehoor, dat je met je ogen dicht bijna gelooft dat Eric Clapton voor je staat. Mooie danspasjes van de zanger worden afgewisseld met flitsend voetenwerk van de bassist, die soms als een ware bokser over het podium trippelt. Helaas komt aan alles een eind, en met The last chance for a dance wordt het laatste nummer ingezet en komt de fijne set van een halfuur ten einde.

Bij de eerste noten van Buffalo Roam is het direct duidelijk dat het tempo flink hoger ligt. Met vele riffs en een doorrammend tempo is dit de stonerbreak van de avond. De intro van Burn The Witch van Queens of the Stone Age wordt geleend en mondt uit in een fijn swingend geheel. Hoogtepunt van de set is Mariuana, die vanuit een wall of sound langzaam en voorzichtig vorm krijgt en heel even stopt met een mooie gitaarbrug die doet denken aan Wolfmother, om hierna weer keihard door te denderen. De mannen weten vooral een mooie sfeer te creëren door nummers uit te laten sterven in een bak distortion, en zonder adempauze direct het volgende nummer in te zetten. Voor liefhebbers van bands als Black Mountain is Buffalo Roam zeker een aanrader.


Hierna is het tijd voor het klapstuk van de avond; de uit Denemarken afkomstige heren van Thee Attacks. Naar aanleiding van het uitkomen van hun tweede album Dirty Sheets is er een intensieve tour door Europa gepland en vanavond is Leeuwarden aan de beurt. In de middag was er op Facebook te lezen: "Looking forward to be playing in an old Church in Leeuwarden tonight. It will be like the angles singing from above". Dat de heren er zin in hebben is duidelijk. Thee Attacks is echter een band voor een volle zaal. Heerlijke rock met een hoge radiogevoeligheid: een band die alles in zich heeft om echt groot te worden. Van rock-‘n-roll tot perfect uitgevoerde popballads, Thee Attacks schudt alles uit de mouw van een kek leren jasje. Het is al wat later, dus er is een sapje ingegaan bij de circa zestig bezoekers in de zaal en er wordt vrolijk gedanst voor het podium. "Where did all the love go?" klinkt er vanaf het podium, maar de vraag is vanavond waar de rock-‘n-roll liefhebbers van Leeuwarden zijn en dit blijft zo tot het eind van de avond.

Halverwege de set is het moeilijk te geloven dat de echte knallers van het laatste album nog moeten komen, maar zo is het wel. Als een spartelende vis op het droge weet het veel te kleine clubje publiek echter genoeg energie terug te geven aan het podium om de echte ziel van de band te zien. Geholpen door een flinke batterij rook gaan de mannen als Black Keys, Hives, Strokes of White Stripes te keer in Romein. 
Een ding is zeker, deze gasten houden van muziek en van het maken ervan, in de geest van hun grote helden. 

---
Gezien: Thee Attacks, Buffalo Roam, The Ease
Waar : Poppodium Romein, Leeuwarden
Wanneer: 12 oktober 2012
Opkomst: 60 / 70 man

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland