Congolese Staff Benda Bilili bewijst zich opnieuw Congolese Staff Benda Bilili bewijst zich opnieuw

Swingen van sloppenwijk tot Lawei

, Tekst: Karst Jaarsma | Foto's: Lisa Boels

Congolese Staff Benda Bilili bewijst zich opnieuw

Swingen van sloppenwijk tot Lawei

Tekst: Karst Jaarsma | Foto's: Lisa Boels ,

Het verhaal van Staff Benda Bilili begon in 2010 toen vijf gehandicapte vrienden, in de sloppenwijken van Congo, graag muziek wilden maken. Niemand wilde met de door polio getroffen jongens spelen en daarom richtte het vijftal zélf maar een band op. Niet lang nadat het charismatische straatschoffie/gitarist Roger Landu zich bij de band aansloot, volgde een eerste tournee langs de Europese festivals. Met begeleiding van een driekoppige ritmesectie maakt Staff Benda Bilili - vanuit de rolstoel - een ontzettend swingende mix van rock-’n-roll, rumba en reggae. Om de release van hun tweede album Bouger Le Monde! kracht bij te zetten, tourt de band momenteel langs de Nederlandse theaters.

Visdraadje

De keuze voor een theatertournee is opvallend, aangezien de swingende Afrikaanse muzikanten geen muziek maken om rustig bij te blijven zitten. Aan het begin van de show in de Drachtster schouwburg De Lawei lijkt het erop dat het repertoire iets aangepast is aan de context. De groep begint met enkele rustigere rumba-nummers, waarbij vooral Roger Landu de aandacht opeist: de jonge muzikant bespeelt een gitaar die in elkaar is gezet met een blikje, stuk hout en visdraadje. Deze eensnarige gitaar, satongé genaamd, jengelt continu door de opzwepende drumritmes heen. Hierbij lukt het Landu om net tegen de grens van het valse aan te jengelen zonder deze te overschrijden.

Zonnige vakantiesfeer

Landu's gitaarspel wordt gecombineerd met het meerstemmige gezang van alle acht de muzikanten. Afwisselend krijgen bandleden ook de kans om een stukje solo te zingen, waarbij het Landu is die over de beste stem beschikt. Aan het begin weet het gezelschap met haar rumba-klanken een zonnige vakantiesfeer op te roepen, maar naarmate het optreden vordert wordt het tempo meer omhoog geschroefd. De percussionist heeft een zelfgemaakt drumstel dat bestaat uit enkele halve boomstammen, gecombineerd met potten en pannen. Met deze stellage weet hij de ritmes steeds opzwepender te maken. De muzikale focus verschuift daarmee in de richting van Afrikaans-Frans gezongen rock-’n-roll. 

Bouger le monde!

Ook Roger Landu verliest zich steeds meer in het optreden. Tot twee keer toe breekt hij zijn gitaartje dwars door midden. Terwijl de rest van de band doorspeelt, bouwt hij hem ijzig kalm weer in elkaar.
Slechts twee bezoekers durven het aan om zich uit de schouwburgstoelen omhoog te hijsen en lekker te gaan dansen. Dat is tenslotte de missie van de heren: Bouger Le Monde!, wat vrij vertaald Dansend De Wereld Over! betekent.
Staff Benda Bilili kan alvast geboekt gaan worden voor de zomerfestivals.

---
Gezien: Staff Benda Bilili
Waar: Schouwburg De Lawei, Drachten
Wanneer: donderdag 11 oktober 2012
Opkomst: 160 

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland