Bill Wyman bepaalt zijn eigen geluk

“Het is nu gewoon een erg gelukkige tijd in mijn leven”

Niels Lahuis ,

Ex Rolling Stones bassist Bill Wyman is terug in Nederland. Met zijn Rhythm Kings toert de 75-jarige Engelsman een aantal weken door Europa en speelt meerdere malen in vele poppodia verspreid door ons land. Normaal gesproken worden er tijdens een tournee geen interviews gegeven door de bassist. Exclusief voor 3voor12/Friesland maakt hij een uitzondering. Bill Wyman over Nederland, de Rhythm Kings en de aandacht voor een bekende muzikant.

Met Nederland heeft Bill Wyman altijd al een speciale band gehad. “De mensen zijn altijd zo vriendelijk. En we hebben altijd veel en enthousiast publiek. Het is gewoon een erg prettig land om in te spelen. Daarom staat Nederland ook vaak op de agenda.” De liefde voor Nederland is geen standaard praatje van de bassist, dat hij voor elk land heeft klaarliggen. Een aantal jaren geleden overwoog Wyman namelijk om te verhuizen naar de Lage Landen. “Op dat moment woonde ik in Frankrijk, waar ik mij niet op mijn gemak voelde. Nederland stond hoog op mijn lijstje, wat er uiteindelijk toe leidde dat ik mijn management liet zoeken naar boerderijen buiten Amsterdam. Het is er alleen nooit van gekomen en daar heb ik wel spijt van, eerlijk gezegd.”

Veelzijdig
De 75-jarige Wyman staat er om bekend dat hij zich niet alleen bezig houdt met muziek. Naast de optredens met de Rhythm Kings zijn ook fotografie, schrijven en archeologie een belangrijk onderdeel van zijn dagelijkse leven. “Toen ik nog bij de Stones zat, had ik eigenlijk geen tijd voor andere dingen naast muziek. Het nam zoveel tijd in beslag en belemmerde mij om de dingen te doen die ik graag wilde doen. Toen ik eenmaal besloten had om te stoppen, wilde ik me dan ook richten op andere dingen.”
De pauze van muziek resulteerde in het schrijven van een aantal boeken, exposities van zijn fotografie en het openen van zijn eigen restaurant in Londen, Sticky Fingers. Maar na een aantal jaar keert Wyman toch weer terug naar de muziek. “Het leek me leuk om weer muziek te maken maar dit keer op een andere manier. Dus dat deed ik ook. Ik wilde zoveel mogelijk verschillende stijlen spelen. Het ene moment een jazz ballad van Ray Charles, het andere moment een stevig bluesnummer. Er was eigenlijk geen enkele band die dit deed.”

Inmiddels bestaat Bill Wyman’s Rhythm Kings alweer ruim twaalf jaar. De band is al die jaren vrijwel ongewijzigd gebleven. Met onder andere drummer Graham Broad, toetsenist Georgie Fame en gitarist Albert Lee in de gelederen, mogen de Rhythm Kings van Bill Wyman een echte All-Star Band genoemd worden: “Bij iedere tournee nodigen we een surprise guest uit. Eerder waren dat bijvoorbeeld Danny Floyd en Gary U.S. Bonds. Voor deze tournee hebben we Mary Wilson van The Supremes uitgenodigd. Ze is niet bij alle shows, maar het is echt fijn om met haar op het podium te staan.”
De laatste keer dat de band een album uitbracht is alweer een tijdje geleden. Ruim acht jaar zelfs. Later deze maand komt er wel een nieuwe best of plaat aan, maar op een nieuw studioalbum moeten de fans nog even wachten. “We zijn het wel van plan. Maar ik heb simpelweg nog geen tijd gehad om de studio in te duiken. Dus waarschijnlijk gaat het nog wel tot de lente duren. Het is ook lastig om de band bij elkaar te krijgen. Je moet het een beetje zien als een nationaal voetbalelftal. Iedereen speelt in een ander land en is soms niet beschikbaar. Of geblesseerd.”

Aandacht
Terug naar 1993. Het besluit om te stoppen met The Rolling Stones leverde Wyman niet alleen meer tijd voor andere bezigheden op. Als onderdeel van een wereldberoemde band heeft Wyman te maken gehad met veel aandacht van de media. Tegenwoordig is dat voor de Engelsman een stuk minder geworden. “Dat bevalt mij enorm. Het geldt ook niet alleen voor de media trouwens. Ik kan nu rustig door Londen lopen. Natuurlijk word ik nog wel eens herkend maar over het algemeen word je met rust gelaten. Dat is erg prettig. Ik ben sowieso wat meer teruggetrokken. Dat zie je ook terug op het podium. Ik sta liever wat op de achtergrond tijdens een optreden.”

Voor de toekomst staat er voor Bill Wyman nog veel op de planning. Ondanks zijn drukke leven blijft Wyman met beide benen op de grond staan. “Mijn dagen zijn altijd helemaal vol gepland. Naast alle werkzaamheden doe ik ook nog werk voor goede doelen. En natuurlijk is er mijn gezin. Ik heb twee dochters die allebei nog tieners zijn. Dat is onvoorstelbaar op mijn leeftijd. Het is gewoon een erg gelukkige tijd in mijn leven.”

---
Bill Wyman’s Rhythm Kings spelen zaterdag 6 oktober in Poppodium Iduna in Drachten. Kaarten zijn nog verkrijgbaar, maar wees er snel bij.