Dana Fuchs geeft publiek precies wat het wil Dana Fuchs geeft publiek precies wat het wil

Blues en liefde overwinnen in vol Iduna

, Tekst: Martin van der Meer | Foto's: Oscar Anjewierden

Dana Fuchs geeft publiek precies wat het wil

Blues en liefde overwinnen in vol Iduna

Tekst: Martin van der Meer | Foto's: Oscar Anjewierden ,

De Amerikaanse bluesrockzangeres Dana Fuchs keerde afgelopen vrijdag terug naar Drachten, waar zij vorig jaar al een behoorlijke indruk maakte. Het toegestroomde publiek heeft dit goed onthouden en kijkt opnieuw reikhalzend uit naar de stem van Fuchs. Ze stelt niet teleur en geeft het publiek precies waar het voor kwam: haar rauwe bluessound, met ferme uithalen en een vleugje rock 'n soul, gaat erin als koek.

De muzikale aftrap van de avond wordt verzorgd door Blue June, met wie 3voor12/Friesland onlangs nog een backstage sessie opnam. Terwijl de zaal gestaag volstroomt laat de zeskoppige band rond frontvrouw Pien Breeuwsma een warm bluesgeluid horen. Hoewel het publiek achterin de zaal eerst nog wat onrustig aan het praten is, weet Blue June de aandacht bij de rest van de bezoekers goed vast te houden. Als ze halverwege de set een fonkelnieuw nummer spelen (dat letterlijk diezelfde middag nog is afgemaakt), komt Iduna wat meer in beweging. Dankzij de bluesvibe en het uptempo ritme van de nummers slaat de set goed aan bij het publiek. De band stapt na afloop met een brede glimlach van het podium.

Kort daarna is het de beurt aan een vrouw die gezegend is met een dijk van een stem. En ze steekt die zegening niet bepaald onder stoelen of banken: Dana Fuchs begint haar optreden met een uithaal van zeker vijftien seconden die ervoor zorgt dat de hele zaal meteen bij de les is. Na deze oerkreet volgt een zeer sterke show waarin oude nummers met nieuw materiaal worden afgewisseld. Hierbij wordt Fuchs begeleid door een ontzettend sterke band die vanaf de eerste noot het gaspedaal flink indrukt. Tussen de liedjes door vertelt de zangeres veel over haar muziek, haar leven en liefde als religie. En hoewel het Drachtster publiek in de eerste plaats naar Iduna is gekomen voor haar muziek, wordt er ook enthousiast ‘yeah!’ geschreeuwd als Fuchs daar tijdens haar verhalen om vraagt.


De publiekslieveling kan al helemaal weinig meer fout doen wanneer ze haar twee beroemde covers aankondigt: Helter Skelter en Whola Lotta Love. Het publiek heeft merkbaar uitgekeken naar dit hoogtepunt in de set. Tijdens de Led Zeppelin-cover stelt Fuchs op haar gemak nog even de bandleden voor. Op dat moment speelt de bassist een vlammende solo, gevolgd door een weinig bijzonder intermezzo van de drummer.

Nog steeds is de honger van het publiek niet gestild. Zangeres en band geven daaraan gehoor met een lange toegift en nóg meer soul en rock ’n roll. Maar de grote winnaar van de avond is toch echt de blues. De blues en de liefde.

---
Gezien: Dana Fuchs + Blue June
Waar: Poppodium Iduna, Drachten
Wanneer: vrijdag 2 november 2012
Opkomst: ruim 200 man

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland