Splendid en The Cool Quest brengen warmte in fris voorjaar

Verhitte strijd om dansend publiek

Tekst: Alwin Sinnema | Foto's: Hesseltsje de Jong ,

Het mooie zomerweer laat vooralsnog op zich wachten. In Sneek is het fris buiten, maar in Het Bolwerk stijgt de temperatuur al aardig. Het is een avond waarop funky collectieven Splendid en The Cool Quest het publiek alvast het ultieme zomergevoel bezorgen.

Supportact The Cool Quest trapt de avond af in haar eigen home town. Het vijfkoppige jazzy hiphopcollectief, voorheen bekend als Mixtape & Berq One, produceert een erg swingend geluid. Rapper Vincent Bergsma is de toonaangevende man: hij heeft niet alleen vlotte rhymes, maar is ook ijzersterk op de rustigere momenten en doet denken aan Pete Philly. De band in zijn geheel mist misschien nog wat ervaring op het podium, maar qua sound is daar in ieder geval niets van te merken. 

Naast eigen nummers als ‘Mr. Prophet', 'Nightlife en ‘The cool Quest’ heeft de band een mooie medley van hiphop-klassiekers voor het publiek. In rap tempo klinken bekende deuntjes als 'Can I kick it?' van A Tribe Called Quest en 'Insane in the brain' van Cypress Hill.

Zweten onder de spotlights

In de zaal is inmiddels duidelijk een scheiding ontstaan tussen de jongere generatie vooraan bij het podium en het wat oudere publiek achterin. Aan Splendid, de Haagse reggae-ska formatie is het de taak om het publiek bij elkaar te brengen. Twee saxofonisten, twee basgitaristen en ook nog twee zangeressen, maar de energie komt vooral van frontman Patrick Schmitz. De zanger heeft een on-Nederlands klinkende stem met een onverklaarbaar accent. De man ademt simpelweg reggae. Schmitz trekt de meegenomen blikjes bier vrij snel open en wijst er op dat het publiek vooral moet blijven drinken. Even later doet de zanger zijn hemd uit; wellicht zijn het de spotlights - alsof het de felle zon is - die hem overvloedig doen transpireren.

Draaikolk van melodieën

Het lijkt allemaal aan te slaan bij het publiek, bij Splendid staan er meer mensen te dansen. Maar toch lijkt een deel van het publiek te zijn vertrokken, misschien waren zij alleen gekomen voor The Cool Quest? ‘Kijk daar, een poppenkast’, schreeuwt Schmitz opeens. Op het balkon achter de menigte gaan de gordijnen open en komt saxofonist Bart Goderie tevoorschijn en op de bar aan de linkerkant staat broerlief Jort Goderie met zijn saxofoon. Even is het publiek omsingeld in een originele draaikolk van melodieën.

Beide bands leverden deze avond een verhitte strijd om zoveel mogelijk mensen op de dansvloer te krijgen. Dan is het jammer dat een gedeelte van het publiek meer toekeek, dan zich daadwerkelijk fysiek inzette. Het optreden van The Cool Quest op het Fries Straatfestival (25 mei) is een goede herkansing.

---------
Wie: Splendid, The Cool Quest
Waar: Het Bolwerk, Sneek
Wanneer: 12 mei 2012
Opkomst: Redelijk gevuld