Rykarda Parasol en Roken is Dodelijk in overvolle huiskamer

Nieuw concept Mijn Ouders brengt intieme shows naar Haniahof

Tekst: Niels Lahuis en Jort Klarenbeek | Foto's: Jort Klarenbeek ,

Met bijna 50 bezoekers is ook de derde editie van Mijn Ouders een succes. De reeks huiskamerconcerten, georganiseerd door Koen Haringa en Libbe Veenstra, weet andermaal een uitstekende sfeer te creëren in de monumentale Haniahof in de Leeuwarder binnenstad. Optredens zijn er van Rykarda Parasol en het Franse Roken is Dodelijk.

Concept zonder budget

"Qua muziek moet er veel meer gebeuren op kleine schaal", vertelt Koen Haringa, initiatiefnemer van Mijn Ouders en pr-medewerker van Podium Asteriks. In december vorig jaar vond de eerste editie plaats van Mijn Ouders, met optredens van Rudy Land, Mr. Midje en Willy Darktrousers. Het bleek een succes, waarna Koen de hulp inschakelde van vriend en poporganisator Libbe Veenstra. Ook de tweede editie werd goed bezocht en de heren besloten om van Mijn Ouders een maandelijks evenement te maken. "We willen het liefst elf keer per jaar Mijn Ouders organiseren," legt Libbe uit, "met in augustus een grotere editie." 

Mijn Ouders werkt vrijwel zonder budget. De drankjes zijn goedkoop en de entree is gratis. "Hoe moet wel leuk blijven natuurlijk", vertelt Koen. "We willen het graag klein houden. Als het goed gaat, dan is dat geen reden voor ons om uit te breiden." 

Geen gift van God

Bij deze derde editie komen frontman Jérôme van het Franse Roken is Dodelijk en de Amerikaanse Rykarda Parasol op bezoek in de Haniahof. Wanneer de eerste mensen de huiskamer binnen komen druppelen, is de sfeer meteen goed. Met moeite wordt er door iedereen een plekje gevonden in de overvolle huiskamer. Als Jérôme van Roken is Dodelijk aan zijn eerste set begint, verovert hij zonder enige moeite de aandacht van het publiek.

Jérôme speelt vanavond in zijn eentje, maar roept bij een aantal nummers de hulp van de toeschouwers in. Jérôme heeft namelijk van God de gift gekregen om NIET te kunnen fluiten, zo vertelt hij. Vanavond speelt het publiek daarom de fluiter. Met veel oefening, veel missende tonen en vooral veel humor komen er uiteindelijk een aantal wonderbaarlijk nummers uit. Aan het einde van zijn show krijgt Jérôme zelfs nog assistentie van Rykarda Parasol.

Mooie afsluiting

De toon voor de avond is gezet. De lat ligt hoog en het is aan Rykarda Parasol, ook wel de 'vrouwelijke Nick Cave’ genoemd, om dit niveau vast te houden. De blonde zangeres slaagt met vlag en wimpel en voldoet ruim aan de verwachtingen van het publiek. Jérôme van Roken is Dodelijk schuift nog aan voor een muzikale bijdrage en zelfs één van de bezoekers krijgt een kans op een lokale doorbraak: als backing vocalist zorgt hij samen met Rykarda Parasol voor een mooie afsluiting van deze derde editie van Mijn Ouders.

--------
Wat: Mijn Ouders #3
Wie: Roken is Dodelijk, Rykarda Parasol
Waar: Haniahof, Leeuwarden
Wanneer: 17 mei 2012
Opkomst: Ongeveer 45 man