Het Spotify lijstje van... Eva van Netten!

Wie luistert wat en waarom luistert die dat?

Eva van Netten ,

Spotify is het legale antwoord op Napster, Kazaa en Torrents. Zelfs de bazen van de BUMA hoeven niet meer te downloaden. Wij, en anderen met ons, maken graag gebruik van Spotify. 3VOOR12/Friesland brengt jou lijstjes van mensen die met twee benen in de Friese popscene staan. Klikt u maar!

Wie luistert wat en waarom luistert die dat?

Spotify is het legale antwoord op Napster, Kazaa en Torrents. Zelfs de bazen van de BUMA hoeven niet meer te downloaden. Wij, en anderen met ons, maken graag gebruik van Spotify. 3VOOR12/Friesland brengt jou lijstjes van mensen die met twee benen in de Friese popscene staan. Klikt u maar!

Eva van Netten kennen we natuurlijk allemaal als de ene helft van het duo BlackboxRed, dat ze samen met Stefan Woudstra vormt. Een soort Gert & Hermien zeg maar, alleen dan zonder de vredige duifjes op de Dam, maar met luid vechtende mussen. En over vechten gesproken, haar andere ijzer in het vuur is The New Crime Wave, een evenementenorganisatie met als doel om crimineel goede feestjes te organiseren. Schrikdraad bijvoorbeeld, dat donderdag de Blokhuispoort zal doen schudden. Enfin, dat is Eva, hier is de lijst, daar is het begeleidend schrijven.

Ik heb teveel nummers die ik wil bespreken! Kan ik nog een tweede lijstje maken?

Cults – You Know What I mean
Toen ik vorig jaar afstudeerde moest ik vele nachten vullen met onderzoeken en muziek luisteren. Cults is zo’n band die je door de nachten heen helpt. Dit Amerikaanse duo (ja, jongen – meisje duo ) is niet bij iedereen zo bekend, maar daardoor misschien extra fijn. Heerlijke zomerplaat. Niet alleen voor tijdens het werken, maar ook voor in het park.

The Dead Weather – Hang You From The Heavens
The Dead Weather… wat kan ik zeggen? Voor mij DE band! Van de samenstelling tot aan de opnametechniek van beide platen, dit is voor mij bijna perfectie. Daarom ook extra moeilijk om een nummer te kiezen. Hang You From The Heavens is toch wel een waar ik altijd naar terug keer. Lekkere groove en een goede dynamiek. En natuurlijk de zang van Alison Mosshart die klinkt alsof ze naast je in je oor staat te schreeuwen. Wie van goede teksten houdt, raad ik zeker aan naar The Dead Weather te luisteren. Nummers als Gasoline, Treat Me Like Your Mother en Die By The Drop zijn bijzonder goed gevonden.

Babyshambles – Fuck Forever
Voor mij een gouwe ouwe! Dit nummer draaide ik al toen we vroeger een gezamenlijke laptop in huis hadden en muziek luisteren op internet nog bijzonder was. Wél met koptelefoon op trouwens, want je wilt niet dat je moeder hoort dat je naar liedjes met Fuck erin luistert. Sowieso ben je als Pete Doherty een held wanneer je aankondigd na jaren van rock-en-roll junkie te zijn, nu de “Britse Eminem” wil worden en voor die gelegenheid alvast een Adidas-jasje hebt aangeschaft.

The Smiths – A light that never goes out
Misschien wel cliché om juist dit nummer van The Smiths te kiezen, maar ik luister ‘m nu eenmaal vaak. Een soort nostalgisch gevoel. Daarnaast houd ik erg van deze Engelse jaren ’80 sound.

Austra – Young and Gay
Dit nummer van Austra ken ik al een aantal jaren. Ze speelden eens op een feestje van Wham!Wham! en Subbacultcha tijdens Eurosonic. Dat was een heel chill feestje: in Sign Gallery, met gratis Vedette bier en dit bandje op een podiumpje bij het raam. Dit was vóór hun grote doorbraak. Inmiddels kun je ze niet meer wegdenken uit de indie-scene en trekken ze uitverkochte zalen. Heel speciaal bandje.

DOM – Living in America
Laat die meisjes in bikini maar komen! Dit nummer is gewoon te lekker. Dikke synthesizer, beetje verdoezelde zang, koortje in het refrein… heerlijk.

WU LYF – Dirt
Makkelijk een van de beste concerten die ik in mijn leven gezien heb. Ik ontdekte WU LYF een jaar geleden toen ik onderzoek deed naar de Manchester muziekscene. Ik zag dat ze geprogrammeerd waren op een Manchester muziekfestival. De naam sprak mij aan en ik zocht meer informatie over de band. Die was er niet! En dát is het geniale aan deze band.

Ik kwam terecht op een website die leek op een sekte, een oproep tot revolutie, een samenscholing van werkloze jongeren die hun heil zochten in de kunst en muziek. Waar was ik terecht gekomen? Wat moest ik doen? Waar was de muziek? Juist dit alles heeft mij ontzettend geinteresseerd voor deze band.

Bij het nummer Dirt brachten ze een video uit geinspireerd op de Britse rellen van afgelopen zomer. Toen was het voor mij compleet. Geniale band. Inmiddels is er meer informatie over ze te vinden en spelen ze over de hele wereld. Ik zag ze afgelopen maart in de Melkweg en ze bliezen me volledig omver. Ik kan nog uren doorpraten over WU LYF, maar als ik jou was zou ik gewoon naar een concert van ze gaan.

The Kills – Black Balloon
The Kills was natuurlijk te verwachten in mijn Spotify lijst. Dit is een band die ik enorm bewonder. Ze zijn standvastig in wat ze doen en werken en daar heb ik veel respect voor. Afgelopen zomer had ik het geluk ze vanaf het podium te kunnen bekijken op Lowlands, wat een mooie ervaring! (wie wil er niet 45 minuten de achterkant van Alison Mosshart bekijken?) Black Balloon een van mijn favoriete nummers van The Kills. Het heeft een heel relaxte opbouw, goed klap-ritme en dat lekkere gitaartje vanaf 1.37 minuten!

Het album ‘Midnight Boom’ waar het nummer op staat is een van mijn favoriete albums. Nummers als Tape Song, M.E.X.I.C.O en Last Day Of Magic zijn ook zeker benoemingswaardig. Kijk bij die laatste ook vooral even de geniale video.

The Raconteurs – Steady as She Goes
Lekker meezingen!!

The Doors – Touch Me
Dat gevoel van ‘s ochtends uit je bed stappen, je witte sportsokken tot je knieen optrekken en in je onderbroek dansen en doen alsof je luchtgitaar speelt/playbackt/orgel ramt/airdrumt…. Wie wil er nou niet Jim Morrisson zijn?!

Blood Red Shoes – Je Me Perds
Hier hield ik afgelopen maand heel veel spierpijn en een zere neus aan over. Het enige goede nummer van hun nieuwe album en het enige nummer dat ze live strak kunnen spelen. Tevens kan ik me goed vinden in de tekst, wie niet?

Crystal Castles – Crimewave (vs. Health)
Crystal Castles is een van mijn favoriete bands. Ik heb ze twee keer live gezien, waarbij de show in Amsterdam toch wel erg geniaal was. Wát een goeie rave was dat! Ze mogen dan wel arrogant zijn tegenover de pers, maar als je zulke muziek maakt mag dat van mij. Dit nummer is een van de lekkerste en heeft ook geinspireerd tot de naam van “The New Crimewave”.

I Blame Coco – Cesar (ft. Robyn)
Je kan veel over haar zeggen, maar een lekkere chick is het wel. Combinatie met Robyn is ook goed gevonden.

Jack White – I’m Shakin’

Dit draai ik eigenlijk helemaal niet op Spotify, maar op vinyl! Toch kan een nummer van Jack White niet uitblijven in mijn lijstje. Wie mij inmiddels een beetje kent, weet dat ik een ongelofelijke bewondering voor deze man heb. Het nummer I’m Shakin' van zijn debuutplaat Blunderbuss is een heerlijk blues nummer. Het doet erg authentiek aan, de zang klinkt uit de jaren ’50 en natuurlijk is er een typerende ‘Jack White solo’ te horen. Let ook eens op de tekst, mooi gevonden!