FSF2012: Van GEM ga je vanzelf glimlachen

Geoliede machine met soulvolle popliedjes

Tekst: Peter Dijkstra ,

Echt druk is het niet aan de voet van de Oldehove als GEM aantreedt. Niet dat het aan GEM ligt, integendeel, het is hier de hele dag al niet bijster druk. Hoe dan ook, het mag de pret niet drukken: GEM tovert zoals gewoonlijk weer bij menigeen een glimlach op het gezicht.

GEM speelde een paar jaar geleden tijdens het Bevrijdingsfestival op hetzelfde Oldehoofsterkerkhof. Frontman Maurits Westerik herinnert het zicht nog wel. Maar op Westerik na, stond er destijds toch een compleet andere band dan vandaag. Muzikaal gezien ook, want de puntige britpopliedjes zijn met het vorig jaar verschenen vierde album Hunters Go Hungry ingeruild voor soulvolle popliedjes. Live klinken poppareltjes als Moving On nog een stuk prettiger en warmer dan op de plaat. Hetzelfde geldt voor het gespeelde drieluik Thunder Lightning, Easy To Review en Got To Be You.

Hoe fijn ze ook klinken, het is de GEM-klassieker She Said Oh Oh Oh, I Said Yeah Yeah Yeah die pas echt voor een kleine opleving in het publiek zorgt. Het beste moet dan ook nog komen. Tension Tonight bijvoorbeeld, dat voor het recentelijk verschenen coveralbum GEMFM in een radiovriendelijker jasje werd gestoken. In een imposante instrumentale fase excelleren alle muzikanten, om vervolgens knap gecontroleerd het nummer weer af te bouwen. Het moge duidelijk zijn: ruim negen maanden intensief samenwerken en toeren werpt onmiskenbaar zijn vruchten af.

Maar wat wil je ook met zo’n live band. Westerik verzamelde muzikanten om zich heen als leadgitarist Arjan Kamphuis (Bobby Kingsize), bassist Daniel Rose (C-Mon & Kypski), drummer Bram Hakkens (Kyteman, Illicit), rhythm gitarist Michiel Bel (Illicit, Mdungu) en toetsenist Arjen de Bok (Wooden Saints). Het ‘nieuwe’ GEM is daarmee een geoliede, soulvolle machine die nergens routineus overkomt, maar juist een levenslustige indruk achterlaat. Afsluiter Better Heart Of Mine komt dan ook weer veel te vroeg.

---
Gezien: GEM
Waar: Fries Straatfestival, Oldehoofsterkerkhof
Wanneer: zaterdag 26 mei 2012