FSF2012: Strak Garments houdt zich staande op warm Klokplein

Indieformatie geeft eerste optreden sinds albumpresentatie

Tekst: Niels Lahuis ,

Terwijl de brandende zon de bezoekers van het Fries Straatfestival tot het nuttigen van een extra biertje dwingt, brengt Garments op het Klokplein haar sfeervolle indierock ten gehore. Ondanks de hoge temperatuur weet de formatie een strakke set neer te zetten. Debuutalbum The Need To Belong beleeft haar vuurdoop in de openlucht.

“The Need To Belong zit vol dromerige poprock. Een verrassend en ijzersterk album, dat nog veel goeds met zich mee kan brengen.” Twee grepen uit twee verschillende recensies van Garments’ The Need To Belong. Hoewel zinnen als deze blijven verschijnen, heeft de band sinds de albumpresentatie in Podium Asteriks vrij weinig van zich laten zien. Het Fries Straatfestival heeft dan ook de eer om de indieformatie voor het eerst sinds de presentatie te ontvangen.

Aan het maken van een setlist besteedt Garments geen tijd. Het debuutalbum wordt volledig gespeeld in de volgorde die ook op je cd staat. Hoewel een optreden van Garments daardoor ietwat voorspelbaar lijkt, weet je wel precies wat je te wachten staat.
Het geluid heeft het vijftal in het begin niet bepaald mee en ook het publiek moet er een beetje inkomen. Het krappe Klokplein is redelijk volgestroomd maar de brandende zon houdt de meeste bezoekers in de schaduw. “Hier voor het podium is nog genoeg ruimte,” probeert zanger Sjoerd van Kammen. Maar het publiek blijft rustig staan en de band lijkt er wel begrip voor te hebben.
 
Naarmate de set vordert en het geluid weer optimaal is, laat Garments zien waarom het die positieve recensies verdient. Zanger Sjoerd van Kammen is goed bij stem en ook de rest van de band brengt de sfeervolle indierock goed tot zijn recht. Vooral het strak neergezette Fascinating Places en het emotioneel beladen Six, tonen Garments op haar best. De vier heren en dame zijn uitermate goed op elkaar ingespeeld. Het resultaat is dan ook een prima band. Een band die live stiekem net een beetje beter is dan op plaat.
 
---
 
Gezien: Garments
Waar: Fries Straatfestival, Klokplein
Wanneer: zaterdag 26 mei 2012