FSF2012: Schuddende heupen en dansende kids bij Tommy Ebben

Gezelligheid op het Gouverneursplein

Tekst: Peter Dijkstra ,

Bedient Automatic Sam op het Fries Straatfestival de liefhebbers van de hardere kant van de bluesrock, Tommy Ebben en zijn Small Town Villains zijn er voor het meer Rolling Stones-achtige bluesgeluid. Op het Leeuwarder Gouverneursplein krijgt Tommy Ebben menig heupje aan het schudden.

‘Houden jullie in Friesland ook van blues?’ vraagt Tommy Ebben aan het begin van de set. Nou, dat houden we zeker wel. Vooral als het zo gloedrijk wordt gebracht door Ebben en zijn Small Town Villains. In slechts twee jaar tijd leverde band twee albums af, waarvan de meest recente A Whisper To Arms is aangekleed met een verfijnde mix van blues, rock-’n-roll, folk en rootsrock.

Jong en oud
Dat de zon inmiddels achter de gebouwen is gezakt, maakt de omstandigheden op het Gouverneursplein ineens een stuk draaglijker. Langzamerhand komt Leeuwarden weer wat in beweging. Rolling Stones-cover Dead Flowers valt in de smaak en zelfs een meisje dat niet voor de millenniumwisseling geboren kan zijn, danst lekker mee op de schouders van haar vader. Ook Ebbens eigen materiaal, dat bij het merendeel van het publiek niet bekend zal zijn, maakt de heupen los.

Als Ebben aankondigt om Adele’s Rumour Has It te spelen, is het even slikken, maar al gauw blijkt deze verrassende cover bijzonder goed uit te pakken. Herkenbaar als het nummer is, dansen jonge kinderen vrolijk vooraan bij het podium en zingen de ouders goedkeurend mee. Veel gezelliger kan een dagje uit met je gezin niet worden. Tommy Ebben beschikt over het talent om iedereen een plezierig gevoel mee te geven.

------
Gezien: Tommy Ebben & The Small Town Villains
Waar: Fries Straatfestival (Gouverneursplein), Leeuwarden
Wanneer: 26 mei 2012