FSF2012: Katzenjammer brengt een golfslag teweeg

Daar kan André Rieu nog een puntje aan zuigen

Tekst: Dolf de Vlugt ,

Stel je voor: dagenlang galoppeer je zonder eten en drinken met je paard door de bossen in Noorwegen. In de verte nadert een taverne vol met mensen. Bij binnenkomst zie je pullen bier en grote stukken vlees van de grill. Op de tafels spelen vier meiden de hele avond folk en country, waardoor de sfeer er goed in zit. Zo moeten de meeste mensen het optreden van de Noorse headliner Katzenjammer op het Fries Straatfestival hebben ervaren.

Het Oldehoofsterkerkhof is op zaterdagavond compleet volgepakt, iedereen klaar om te genieten van een portie gezellige powerfolk en country. Enig duw- en trekwerk voor het podium is noodzakelijk om de vier powerchicks uit Oslo goed te kunnen zien. De moeite blijkt al snel niet voor niets te zijn geweest. Katzenjammer begint met enkele nummers van het nieuwste album A Kiss Before You Go. Rock-Paper-Scissors blijkt één van de meer herkenbare liedjes. Een meisje vooraan het podium heeft zelfs een bordje mee met daarop de tekst: ‘I won the first place with Rock-Paper-Scissors!’ en houdt dat gedurende het optreden trots in de lucht.

Tijdens het optreden zorgt Katzenjammer voor de nodige hoogtepunten. Een cover van Genesis’ Land Of Confusion valt in goede aarde bij het publiek: tijdens de herkenbare ‘whoo-hoo-hoo’ wordt er uit volle borst meegezongen. Ook bij de uitvoering van To The Sea wordt er zichtbaar genoten en met het hoofd geknikt. Tijdens een nummer met een stevig walsritme krijgt Katzenjammer het publiek zover als een golvende zee heen en weer te deinen. Daar kan Andre Rieu nog een puntje aan zuigen.
 
Ondanks het ietwat lage podium heeft Katzenjammer duidelijk van zich laten horen. De vier Noorse meiden kunnen wederom terugblikken op een geslaagd optreden in de Friese hoofdstad.
 
---
 
Gezien: Katzenjammer
Waar: Fries Straatfestival, Olderhoofsterkerkhof
Wanneer: zaterdag 26 mei 2012