Fries Straatfestival voor de deur

Peter Dijkstra ,

Cultuurbezuinigingen raken ook het Fries Straatfestival. Het festival, dat voorheen drie dagen lang de binnenstad van Leeuwarden kleur gaf, keert dit jaar in een ietwat gestripte versie terug en draait vooral om de zaterdagprogrammering. Niettemin valt er voor de liefhebber van theater en muziek nog genoeg te beleven. Wij selecteerden vast een paar muzikale acts die zeker het bekijken waard zijn.

Op vrijdagavond is het een jazzy en funky aangelegenheid op het Gouverneursplein. De jonge Friese talenten van The Cool Quest spelen samen met een uitgebreide blazerssectie en twee achtergrondzangeressen een eenmalige XL-show. Aansluitend is het woord aan de meester op saxofoon, Hans Dulfer. U weet wel, de vader van.

Meer jonge Friese talenten zie je op de zaterdag van het festival. Newsense Memory bijvoorbeeld, maar ook Downbeat Maestros en Mr. Wallace. Iets minder jong, maar niet minder getalenteerd zijn Garments, Emiel van de Hûnekop en The Sketchers.

Natuurlijk is de programmering niet compleet zonder een paar nationale en internationale acts. Het IJslandse VAX speelde al eerder in Leeuwarden tijdens het Freeze Festival. Ook afsluiter Katzenjammer weet wel waar Leeuwarden ligt. Vorig jaar speelde de Noorse band nog op het Befrijdingsfestival Fryslân. Nederlandse toppers als Amsterdam Klezmer Band, GEM, Tommy Ebben & The Small Town Villains en Automatic Sam tillen het festival naar een hoger plan.

Wie zondag toch al van plan was om te 'chillen' in de Prinsentuin, kan luisteren naar troubadour Willie Darktrousers. Ook Lingby en Sunday Sun maken deel uit van het programma.

Het volledige programma, waaronder de overige bands en alle theateracts, vind je op de site van het Fries Straatfestival.