Daniël Lohues brengt Gunder naar De Harmonie Daniël Lohues brengt Gunder naar De Harmonie

"Wat he‘k nou wer an de fiets hang‘n?"

, Tekst: Rudie van der Bos

Daniël Lohues brengt Gunder naar De Harmonie

"Wat he‘k nou wer an de fiets hang‘n?"

Tekst: Rudie van der Bos ,

“Waren jullie hier vorig jaar ook? Wij ook!” Met deze opmerking vat Daniël Lohues het eigenlijk al samen. Het is weer tijd voor zijn jaarlijkse bezoek aan stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden om zijn nieuwste album ten gehore te brengen. Een avondje Lohues-liedjes, door hemzelf met anekdotes en de nodige droge humor aan elkaar gepraat.

De show van dit jaar draait voornamelijk om Gunder, Lohues' nieuwe album. 'Gunder' komt uit uit het Saksisch, verklaart Lohues, en heeft als voornaamste betekenis 'daar, bij de horizon'. Zijn grootmoeder gebruikte het ook in de betekenis van 'verlangend': Gunder staat voor Lohues daarom voor het verlangen naar de horizon.

Meestampen

Het podium is simpel ingericht met enkel stoelen en instrumenten. Véél instrumenten, want naast het vijftal gitaren, mondharmonica en piano die Lohues zelf gebruikt,  heeft Bernard Gepken (gitaar, tweede stem) eenzelfde hoeveelheid instrumenten. Guus Strijbosch doet het met alleen een contrabas. De enige frivoliteit is een oplichtende sterrenhemel tijdens een verhaal over het heelal.

Lohues wisselt kleine en gevoelige liedjes als Praoten Doen We Later Wel, over het overlijden van een vriend, en Miranda Holdersma, over de liefde in een supermarkt, af met de vrolijke uptempo nummers De Wereld In De Zunne en Had 'M Zölf In De Buze. Hier en daar klinkt de blues door en zit Lohues dapper mee te stampen met zijn voet. Hoogtepunt is het lang uitgesponnen Ze Benn Benauwder Veur Joe As Ie Veur Heur. Je ziet voor je hoe de drie heren, zittend aan de keukentafel van Lohues, met veel plezier nummers als deze schrijven. 

Bijzondere ontmoetingen

Oudere nummers worden niet vergeten, zoals Opfietse (in de toegift) en ’t Giet Zoals ’t Giet. En waar dit nummer in de Skik-uitvoering klinkt als een bevel om door te gaan, is het vanavond in het Lohues-arrangement een lief, troostend liedje geworden: volgens Lohues een aanmoediging het er niet bij te laten zitten.

Van Lohues' oudere solo-albums worden onder andere Prachtig Mooie Dag en Aordig Doen Tegen Mensen Die Niet Aordig Doen gespeeld. Dit laatste nummer wordt geïntroduceerd met een verhaal over een ontmoeting in een winkelcentrum in Emmen, waarbij iemand het stuur van Lohues' fiets beetpakt. Die persoon is zonder reden boos en onaardig tegen Lohues, die zich afvraagt: “Wat he‘k nou wer an de fiets hang‘n?” en vervolgens voornoemd nummer inzet. In zijn andere verhalen neemt Lohues het publiek mee op vakantie naar de Dordogne, vertelt hij over een relatie die hij maar niet ‘uit’ kreeg en over een bezoek aan de kerkzolder met de pastoor, waar hij als klein jongetje iets zag wat hij nooit eerder zag...

Met de afwisseling van cabaret en mooie liedjes houdt Lohues het publiek enthousiast en bij de les. Als hij gevraagd zou hebben of het publiek volgend jaar weer komt, zou de meerderheid volmondig ja zeggen. Hij zou echter menig fan een plezier doen als hij, naast zijn theatershows, ook weer eens met volledige band tekeer zou gaan op een festival.

-----------
Gezien: Daniël Lohues
Waar: De Harmonie, Leeuwarden
Wanneer: 29 april 2012
Opkomst: uitverkocht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland