BFF2012: The Excitements kan wel een beetje meer zon gebruiken BFF2012: The Excitements kan wel een beetje meer zon gebruiken

Meer soul in één vinger dan de gemiddelde Fries in zijn hele lijf

, Tekst: Peter Dijkstra | Foto's: Ruben van Vliet

BFF2012: The Excitements kan wel een beetje meer zon gebruiken

Meer soul in één vinger dan de gemiddelde Fries in zijn hele lijf

Tekst: Peter Dijkstra | Foto's: Ruben van Vliet ,

De zon staat hoog aan een strakblauwe lucht. Na een paar happen paëlla vlucht je een rokerige bar binnen voor een koud biertje. Er speelt een bandje een combinatie van funk, soul en surfpop. Het klinkt goed maar het ontbreekt ze aan iets. Totdat de reïncarnatie van Tina Turner het podium beklimt.

Het vergt enige vorm van verbeelding op deze koude avond in Leeuwarden, maar wie zichzelf op een hete Spaanse zomeravond in die rokerige bar ziet zitten, weet precies wat The Excitements vanavond nodig had: een beetje meer zon. 

Soulformatie The Excitements veranderde de afgelopen twee jaar al menig nachtclub in Zuid-Europa tot een oververhitte tent met een heftig dansende menigte. Je moet dan ook niet raar opkijken als de zweetdruppels je om de oren vliegen en de condens van het plafond drupt. Deze groep muzikanten heeft meer soul in één vinger dan de gemiddelde Fries ooit in zijn hele lijf zal voelen.

Van rondvliegende zweetdruppels is er op deze koude zaterdagavond dus ook geen sprake. Hier en daar vliegt er nog eens een biertje door de lucht, maar daarmee is ook alles gezegd. Het Oldehoofsterkerkhof oogt koud en lichtelijk aangeschoten en van dansen komt het niet echt. Onszelf van het ene op het andere been een beetje warm hupsen is alles wat we doen.

Gestoken in een onberispelijk maatpak begeleiden zes heren de in Mozambique geboren zangeres Koko Jean Davis langs vele verloren soulklassiekers uit de tijd van Etta James en Ike & Tina Turner. Ze oogt als een reïncarnatie van die laatstgenoemde, ware het niet dat Tina nog altijd leeft. Koko is echter niet de Tina van nu, maar de Tina uit de tijd dat Ike haar zo nu en dan nog eens over de knie legde.

Laten we er voor nu maar vanuit gaan dat Koko beter behandeld wordt want ze oogt zonnig en monter. Haar met glitters bedekte jurkje wappert dapper in de frisse wind en terwijl de band de volgende soulklassieker op het plein loslaat, probeert Koko met haar tomeloze energie Leeuwarden in beweging te krijgen.

Dat slaagt maar mondjesmaat. Wait A Minute, Take The Bitter With The Sweet en Won’t You Let Me Know, het zijn stuk voor stuk fantastische soulnummers die met veel historisch besef worden gebracht, maar wat zou het toch prettig zijn als het vanavond een beetje minder koud was. Dat had Leeuwarden ongetwijfeld meer doen warmlopen voor The Excitements.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland