BFF2012: Doeleplein komt meer dan een straatlengte tekort voor De Hûnekop BFF2012: Doeleplein komt meer dan een straatlengte tekort voor De Hûnekop

Hoofdpodium alternatief voor volgend jaar?

, Tekst: Alwin Sinnema | Foto's: Jort Klarenbeek

BFF2012: Doeleplein komt meer dan een straatlengte tekort voor De Hûnekop

Hoofdpodium alternatief voor volgend jaar?

Tekst: Alwin Sinnema | Foto's: Jort Klarenbeek ,

De Friestalige rouwdouwerband De Hûnekop maakte er zoals verwacht weer een mooi feestje van op het Talentstage van Friesland Pop. Aan de drukte op het Doeleplein te zien lijkt het country-rock trio dit podium wellicht ontgroeid. Volgend jaar Bevrijdingsfestival het hoofdpodium?

Wanneer de Friestalige rouwdouwerband aan het soundchecken is, doet zanger Emiel er verstandig aan om het aanwezige publiek er al op te wijzen dat het vooral - nu het nog kan - maar rustig moet blijven. "Iedereen die lekker wil hossen moet vooraan gaan staan maar ‘lytse bern’ graag naar achteren."

Het is zo druk dat zelfs de dranghekken opzij worden gezet. Daar sta je dan als toeschouwer schouder aan schouder, midden in de patatlucht en staand op een grond bezaaid met plastic bekertjes.  En dan is er ook nog een grote kans dat niet de ietwat grijze lucht maar het bier je een koude douche bezorgt. Maar gedurende het optreden lijkt het alsof niemand zich dit ook maar iets kan schelen.

"Vandaag een mooi feestje en morgen een kater"

Het publiek is erg divers, niet alleen de ruige bier zuipende en shag rokende arbeider is aanwezig maar ook kleine kinderen zittend op het podium en zelfs gillende tienermeisjes. De link met het thema bevrijding is bij dit Friese country-rock trio misschien wat ver gezocht maar een tekst als 'ik maak die halve liter soldaat' en het nummer Jappie Kommando zijn met een flinke slok heus te verklaren.

Bij De Hûnekop lijken het optreden en de teksten vooral om zuipen en het gewone leven daar omheen te gaan. "Vandaag een mooi feestje en morgen een kater", aldus frontman Emiel. Met het nummer ‘Verzup De Kater’ als bruikbare tip.

Knetterend optreden

De kettingzaag op het einde illustreert het knetterende optreden waarbij stilstaan, gezien de drukte, vooral vooraan bij het podium onmogelijk is. Uit veiligheidsoverwegingen, de grote kans op een natte douche en de populariteit van de band, is het wellicht verstandiger dat De Hûnekop volgend jaar plaats neemt op het hoofdpodium.

Wie: De Hûnekop
Waar: Talentstage, Doeleplein, Leeuwarden
Wanneer: 5 mei 2012 (18:00-18:30 uur)
Opkomst: vol plein

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland