Barry Nice and the Nice Guys kondigen (voorlopige) stop aan

Gepland album wordt wel uitgebracht

Niels Lahuis ,

Barry Nice and the Nice Guys gaan eind deze maand stoppen. Na maandenlange problemen vindt het viertal het wel genoeg geweest. De aangekondigde plaat brengt de band nog wel uit. Op 31 mei spelen Barry Nice and the Nice Guys hun (voorlopig) laatste optreden in Poppodium Romein.

Afgelopen week kondigde Barry Nice and the Nice Guys aan dat deze maand hun laatste als band gaat zijn. Na de afgelopen maanden met veel problemen gekampt te hebben, is het plezier er voor de heren helemaal af. Of het afscheid definitief is, weet de band zelf nog niet. "Als we ooit een echt afscheidsoptreden gaan geven, dan zal dit in Scooters zijn", verklaart gitarist Julian Dijkstra. "Maar die hebben we nog niet gepland."

In drie jaar tijd heeft het viertal veel hoogtepunten meegemaakt. Zo wordt de Friese Kunstbende gewonnen, spelen de heren op het Poolse Lowlands, touren ze met Normaal en wordt er de finale van de Kleine Prijs van Fryslân bereikt. "Die grote hoogtepunten waren natuurlijk erg gaaf," vertelt Julian, "maar ik ben vooral trots op het hele bestaan van de band. Binnen een jaar nadat we begonnen, waren we één van de beste bands van Friesland." En dat is ook precies één van de dingen waar de band mee worstelde: binnen Friesland is Barry Nice and the Nice Guys een gevestigde naam, buiten de provincie slaat de muziek van de heren niet aan. Julian: "En dat is behoorlijk frustrerend. We waren echt een verandering in de Nederlandse popcultuur."

Begin vorig jaar begon de band aan de opnames van het debuutalbum. Het album wilde de band vorig jaar al uitbrengen, maar vooralsnog bleef de release uit. Eind deze maand komt het album, als een soort afscheidskado, alsnog uit. "We gooien het op Bandcamp en wie het op een cd wil, brandt het maar zelf", lacht Julian.

De komende weken gaan de heren nog tweemaal optreden. Op 27 mei spelen ze in Wolvega en op 31 mei staat de band op Kluts! in Poppodium Romein. Daarna is het, in ieder geval voor het komende half jaar, gedaan met Barry Nice and the Nice Guys. "Misschien dat ons album wel zo populair wordt, dat we terugkomen", legt Julian uit. "We zijn in ieder geval nog niet klaar!"