The Black Atlantic en Houses verzorgen een mooie droomvlucht The Black Atlantic en Houses verzorgen een mooie droomvlucht

Maar Leeuwarder publiek is moeilijk het zwijgen op te leggen

, Tekst: Dolf de Vlugt | Foto's: Joey Feikens

The Black Atlantic en Houses verzorgen een mooie droomvlucht

Maar Leeuwarder publiek is moeilijk het zwijgen op te leggen

Tekst: Dolf de Vlugt | Foto's: Joey Feikens ,

Leeuwarden was op vrijdagavond in de ban van Neerlands fijnste zweefpop. The Black Atlantic en Houses reisden af naar de Friese hoofdstad met als doel 140 muziekliefhebbers mee te nemen op een spetterende droomvlucht. Daarbij kregen zij hulp van de debuterende singersongband Johnnygoody. Het resultaat was een avond vol muziek die streefde naar perfectie, maar qua intensiteit toch wat op en neer golfde. Het publiek liet zich niet altijd de mond snoeren.

Flamboyant, blits en vloeiend. Eigenlijk stelt Johnnygoody exact het tegenovergestelde voor. Waar het bij Johnnygoody om draait is namelijk onmacht. De onmacht tegenover de ups en downs, de worstelingen en de alledaagse beslommeringen des levens. Deze thema’s komen duidelijk naar voren tijdens de ouverture van Luutzen Dijkstra’s formatie.

Gesteund door Jelmer Haringsma en Bonne van der Wal (voorheen actief in De Basis) probeert Johnnygoody de gevoelige snaar bij zijn luisteraars te raken. Op zich heeft de viermansformatie, met hun presentatie van het nieuwe album Introducing, de toon gezet. Ondanks dat is het overduidelijk dat de zaal pas echt volstroomt wanneer de volgende performance plaatsneemt op het podium.

Karrenvracht aan talent

Houses is een van die schaarse bands met muziek die al op het eerste gehoor simpelweg klopt. Aangevoerd door frontvrouw Ella van der Woude bewijst Houses een act te zijn met een karrenvracht aan talent en potentie. Na een opbouwend begin vindt het keerpunt van de avond plaats op het moment dat Stay With Me wordt ingezet. Ella's breekbare stem, in combinatie met de ideale pianomelodie, doet denken aan de aftiteling van een romantische blockbuster.

Vervolgens schakelt de vijf koppen tellende gangmaker van de avond het tempo een paar versnellingen omhoog. Tobias Ponsioen is als drummer één van de sterke schakels. Hij weet het ritme steeds op een catchy manier voort te zetten. Wanneer de eerste dansjes op de vloer worden ingezet, blijkt Houses met hun nieuwe album Clean Life een regelrechte voltreffer geproduceerd te hebben.

Flinke kluif voor The Black Atlantic

The Black Atlantic heeft er een flinke kluif aan om diezelfde intensiteit voort te zetten. Tijdens een spectaculair optreden op Explore The North en een exclusieve clip op de Grote Muur in China heeft deze droompop-band genoeg krediet verdiend om van hen een vlekkeloze act te mogen verwachten.

Qua muziek hebben Geert van der Velde en consorten hun naam weten waar te maken. Schuimkoppende golven van ritme, folk en melodieën overspoelen de liefhebber. Met een mix van Bon Iver, Death Cab For Cutie en zelfs Mumford And Sons weet The Black Atlantic de bezoekers voorin de zaal tot op het bot te hypnotiseren. Met een onbesuisd geluid brengt de viermansformatie met name werk van hun nieuwe Darkling, I Listen EP ten gehore.

Onbesuisd was echter ook de reactie van het aanwezige publiek. Tijdens Fragile Meadow was het rumoer in de zaal dusdanig storend dat van der Velde het nummer noodgedwongen moest afkappen. Maar dankzij de steun van de supporters voorin de zaal kreeg de avond in plaats van een bittere aftocht toch nog een waardig slot.

Wanneer we de zweefmolen uitstappen kunnen we twee zaken vaststellen. Wat Houses tijdens hun act wel is gelukt, heeft The Black Atlantic nagenoeg niet kunnen presteren, namelijk: het publiek het zwijgen opleggen. Of dat betekent dat Houses daarmee de ‘winnaar’ is van de avond of dat The Black Atlantic simpelweg eerder had moeten spelen, ligt in het midden. Feit is in ieder geval dat beide bands, muzikaal gezien, kwaliteit hebben geleverd en de liefhebbers zeker met volle teugen hebben genoten.

 

---

 

Gezien: The Black Atlantic + Houses, support Johnnygoody
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: 2 maart 2012
Opkomst: 160 bezoekers

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland