Oranjekoorts: Talma trapt af Oranjekoorts: Talma trapt af

Oeki Hoekema en andere eenmalige internationals

, Peter Dijkstra

Oranjekoorts: Talma trapt af

Oeki Hoekema en andere eenmalige internationals

Peter Dijkstra ,

Ook bij 3voor12 Friesland stijgt de oranjekoorts. Zeker bij het horen van de nieuwe plaat van Meindert Talma. De geboren Surhuistervener maakte samen met zijn Rode Kaarten een album over eenmalige voetbalinternationals, waaronder de Leeuwarder Oeki Hoekema.

Uilke Piebe Hoekema, geboren in 1949, speelde slechts eenmaal in Oranje. Dat was in 1971 in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg. ‘Oeki’ stond destijds, na eerder bij Go Ahead Eagles en SC Cambuur te hebben gevoetbald, onder contract bij PSV. Zijn opdracht die bewuste 17 november 1971? Ervoor zorgen dat Johan Cruijff de ruimte kreeg om door de linies heen te breken. Niettemin, Oeki pakte zelf ook nog een doelpuntje mee.

In tegenstelling tot de grote Johan Cruijff, bleef het voor Hoekema slechts bij één wedstrijd in het Nederlands Elftal. Hoekema, een man van principes, tekende nog wel voor een reeks opvallende gebeurtenissen in de voetballerij. Zo had Oeki in zijn contract een bepaling laten opnemen dat hij niet tegen teams uit dictatoriale landen wilde spelen. En later, in 1978, riep hij op tot een boycot van het WK in Argentinië, waar dictator Jorge Videla destijds de scepter zwaaide. Het kwam zelfs tot een handtekeningenactie, maar het mocht allemaal niet baten. De enige profvoetballer die tekende was Oeki Hoekema zelf.

Het verhaal van Oeki is slechts één van de vele bijzondere verhalen achter de spelers die Meindert Talma eert op zijn nieuwe cd Eenmaal Oranje. De vrijdag voor de eerste EK wedstrijd van Oranje speelt Meindert Talma met zijn Rode Kaarten in Podium Asteriks. Oekie Hoekema zal die avond een exemplaar van het boek en de cd Eenmaal Oranje in ontvangst nemen.

3voor12 landelijk sprak Talma eerder uitgebreid over Eenmaal Oranje (zie kader).

---

Meindert Talma en de Rode Kaarten zijn vrijdag 8 juni, samen met Hospital Bombers en AlascA, te zien in Podium Asteriks.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland