Shantel maakt de heupen los Shantel maakt de heupen los

Ingestudeerde anarchie in drijfnat Romein

, Tekst: Wilbert Elting | Foto's: Dirk van der Vaart

Shantel maakt de heupen los

Ingestudeerde anarchie in drijfnat Romein

Tekst: Wilbert Elting | Foto's: Dirk van der Vaart ,

Vijf jaar geleden deed de Duitser Stefan Hantel voor muziek uit Oost-Europa wat Manu Chao deed voor muziek uit het Zuiden: hij maakte het mateloos populair. Aan de stampende, snelle ritmes van de talloze balkanorkestjes die langzaam maar zeker populairder werden buiten de landsgrenzen voegde hij een flinke scheut pop toe. Plotseling klonk het niet meer etnisch, maar heel hip en dansbaar.

Woensdagavond staat Hantel onder zijn artiestennaam Shantel samen met zijn Bucovina Club Orkestar in Romein. Het voelt een beetje als mosterd na de maaltijd. De hoogtijdagen van de balkan beats liggen alweer een hele tijd achter ons. Shantels grote hits 'Disko Boy' en 'Disko Partizani' hoor je slechts een heel enkele keer nog voorbij komen. Misschien staat Shantel daarom ook wel hier: een paar jaar geleden vulde hij nog met gemak de kleine zaal van de Oosterpoort, nu is Romein net niet strak uitverkocht.

Er is vreemd genoeg geen voorprogramma, dus Shantel begint de avond zelf. In een pikdonkere zaal komt zijn drummer het podium op en schijnt met een zaklamp het publiek in. Het opzwepen van het publiek begint direct en zal daarna ook niet meer stoppen, Shantel is geen man van de ballads.
 


Dat komt goed uit, want het publiek is vanavond duidelijk gekomen om te dansen. Een enkeling wekt zelfs de indruk linea recta van haar cursus bij Saco Velt naar Romein te zijn gefietst. Shantel zet in op zijn gitaar, en dan mag zijn Bucovina Club Orkestar aan de bak. De drummer en bassist leggen een strak eenvoudig ritme waarover de blazers en accordeonist telkens hetzelfde riedeltje spelen. Het is de herhaling die het hem doet: het lijkt allemaal enigszins op elkaar, maar net als bij een goed dancenummer is dat niet erg omdat het zorgt voor een cadans waar je heel goed op kan dansen. En daar overheen komt dan nog eens Shantels opzwepende zang en de prachtige melancholische uithalen van zijn ondersteunende zangeres.


Het heeft resultaat. De meisjes schudden met hun heupen en doen ingestudeerde danspasjes, de jongens springen en het leidt niet tot een botsing maar tot één groot feest. Want dat kunnen de mannen op het podium wel, een feestje bouwen. Dansend, springend, trompetterend in de lucht, het houdt niet op. Zelfs niet wanneer de Balkan even ingeruild wordt voor New Orleans, met meer nadruk op de gitaar en piano en blazers die hun noten wat langer aan mogen houden.

Uiteindelijk eindigt het concert in totale ingestudeerde anarchie. Alle heupwiegende meisjes mogen het podium op, Shantel spuit met champagne, mengt zich in het publiek en slaat op met water overgoten drums waardoor de halve zaal drijfnat is. Ja, een feestje bouwen kunnen ze wel op de Balkan.
 

---

Gezien: Shantel & Bucovina Club Orkestar
Waar: Poppodium Romein, Leeuwarden
Wanneer: woensdag 6 juni 2012
Opkomst: net niet uitverkocht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland