Oerol 2012: Talma's elftal kent alleen maar winnaars

Peter Dijkstra ,

Het is d’r op of d’r onder voor het Nederlands elftal vanavond. Overleven ‘we’ de groepsfase of kunnen we na drie wedstrijden al naar huis? Mocht Oranje er vanavond tegen Portugal uitvliegen, dan had Van Marwijk misschien beter het elftal van Meindert Talma & De Rode Kaarten op kunnen stellen. Dat elftal kent alleen maar winnaars.

We zijn in Nieuw Schittrum, vlakbij Kaap Hoorn. In dezelfde tent waar we gisteren Greg Haines zagen, zien we vandaag Meindert Talma met zijn Rode Kaarten. De geboren Fries nam een album op met liedjes over eenmalige voetbalinternationals waaronder de huidige bondscoach Bert van Marwijk, die, zoals Talma fijntjes bezingt, wel met zijn vader het wereldkampioenschap klaverjassen wist te winnen, maar niet het WK voetbal in Zuid-Afrika.

Met de EK finale nog ver uit het zicht, krijgt het liedje ineens een wrange bijsmaak. Gelukkig staan daar een hoop andere liedjes tegenover. Neem nu Marokko Of Nederland, over middenvelder Otman Bakkal. Talma bezingt de onmogelijke keuze die vele voetballers met een dubbele nationaliteit moeten maken. ‘Kiezen tussen Marokko en Nederland is als kiezen tussen papa en mama’, een treurige constatering die herkenbaar is voor een ieder die ooit een onmogelijke keuze heeft moeten maken.

Tussen het spelen van de liedjes door, vertelt Talma soms geestige dan weer treurige verhalen over de worstelingen van de voetballers. Het zijn korte inleidingen die de liedjes extra kleur geven. De finale is voor Oekie Hoekema, de eigenzinnige profvoetballer die niet tegen dictatoriale landen wilde spelen. En wat voor finale, de handen gaan op elkaar, het publiek scandeert de naam van Oeki Hoekema en Talma waagt het zelfs om op de pianokruk te gaan staan. Wie zo de finale speelt is sowieso een winnaar.

---

Meindert Talma & De Rode Kaarten zijn nog te zien van 18 tot en met 23 juni in de Vijfpoort op Terschelling.