Oerol 2012: Skeylja is sprookjesachtig spannend

JanPaulus van der Meulen & Peter Dijkstra ,

Buiten jaagt de wind om de Sint Janskerk zoals ze dat al sinds de 13e eeuw doet. Het eilander kerkje houdt zich dapper staande. Binnen blaast een wind van een hele andere orde. Een frisse, doch hartverwarmende wind vervult de lucht met een intrigerend spanningsveld. Het zijn de klanken van het internationale gezelschap Skeylja die het woord voeren.

Op het podium staat de internationale groep aan muzikanten. Boven hen hangt een groot scherm, door masten versneden in drie vlakken, dat zich laat vullen met beelden eerder dit jaar geschoten op IJsland. De IJslandse blazerssectie zet de eerste tonen in. Drie virtuele vlaggen worden gehesen op het scherm. Dichter Jan Kleefstra laat de muzikanten zijn woorden door de kerk dragen. Steeds weer terugkomend zijn de vlaggenmasten en een huisje, gekleurd in de kenmerkende eilandkleuren groen, geel en blauw; land, strand en zee.

Even terug naar september vorig jaar. Een internationaal gezelschap van muzikanten, videokunstenaars en een dichter strijken neer op Vlieland. Samen vormen ze voor Into The Great Wide Open het artist-in-residence project Seeljocht. Met succes weet het collectief hun interpratie van het eiland in beeld en geluid te vangen en al snel wordt er gezinspeeld op een vervolg.

Dat vervolg kwam er in maart van dit jaar. Een deel van de Seeljocht bezetting ging op expeditie naar IJsland om samen met IJslandse muzikanten enkele onderzoekende video- en muzieksessies uit te voeren. Inspiratie voor die sessies werd gevonden in het landschap, de cultuur en de onderlinge samenwerking. Het nieuwe gezelschap vormt zich onder de naam Skeylja, een samentrekking uit Skylge (Fries voor Terschelling) en het IJslandse woord voor eiland, Eyjan.

Was Seeljocht vooral een ode aan Vlieland, Skeylja daarentegen draait om de wederzijdse ontmoeting tussen Terschelling en IJsland. Acht avonden lang krijgt deze ontmoeting gestalte in de uitverkochte Sint Janskerk in Hoorn. Doordat Skeylja uitgaat van de kracht van improvisatie levert deze ontmoeting elke avond een ander resultaat op. De uitwerking daarentegen is elke avond gelijk. De samensmelting van de projecties van IJslandse landschappen, de Friese dichtregels van Jan Kleefstra en de intrigerende klanken en soundscapes van het collectief hebben een dusdanig bezwerend effect dat bezoekers na afloop slechts met moeite uit het kerkbankje weten op te staan. Skeylja is sprookjesachtig spannend en betoverend mooi.

---

Gezien: Skeylja
Waar: Sint Janskerk, Hoorn
Wanneer: Oerol 2012
Opkomst: uitverkocht