Het Vaticaan laat zich inspireren door Rambo Het Vaticaan laat zich inspireren door Rambo

, Sierd van der Bij

Het Vaticaan laat zich inspireren door Rambo

Sierd van der Bij ,

Een band die Het Vaticaan heet, verkoopt zichzelf wel. Los gezien van het feit dat de bandleden een flinke dosis respect hebben voor de inwoners van Vaticaanstad, heeft de naam maar weinig met de Katholieke Kerk te maken. Goed, op de Facebookpagina van de band wordt middels updates satirisch gerefereerd aan actuele gebeurtenissen in Vaticaanstad, maar daar blijft het bij.

Volgens Douwe Dijkstra (27) zijn er wel banden met de paus en zijn gevolg, maar die beperken zich dan weer tot het uiterlijk van paus Benedictus XVI. “Wij vinden hem een baas. Met baas willen we zeggen dat hij een uitstraling heeft die wij ook graag zouden willen hebben. Het gaat om macht,” vertelt Dijkstra, frontman en student aan de Academie van Popcultuur. “Het is een zelfde soort macht zoals Silvio Berlusconi en Rambo die hebben gehad.”

De paus, Berlusconi en Rambo in een adem noemen levert de nodige nieuwsgierigheid op. Het is dan ook niet zo gek dat de band al een flinke buzz heeft weten te genereren. “De mensen vinden het leuk,” vertelt Dijkstra. “Natuurlijk zijn er ook mensen die het niet leuk vinden. Maar dat is precies wat Het Vaticaan wil. Als je de grens op zoekt, krijg je zowel haat als liefde.” De liefde ventileerde vorige week donderdag het meest toen Het Vaticaan tijdens een show in Poppodium Romein op kwam met een kameel. “Verrassend genoeg begreep het kameel de muziek ook nog. En dat terwijl we aanvankelijk graag een olifant wilden huren. Maar die was te duur”, vertelt Dijkstra laconiek.

Hoe serieus Het Vaticaan moet worden genomen is niet meteen duidelijk, maar wat zonneklaar is, is dat de band de draak steekt met de ongeschreven wetten die gelden voor podiumpresentatie. De band gelooft dat het altijd harder kan en dat geen optreden hetzelfde mag zijn. Wat het publiek een volgende keer kan verwachten is voor Dijkstra niet duidelijk. “Dat bekijken we van optreden tot optreden. Als het niet meer harder kan, is het misschien beter om te stoppen.”

Dat zou kunnen betekenen dat Het Vaticaan voor de bandleden eerder een project voor erbij is. De muzikanten die een rol spelen bij Het Vaticaan zijn actief in verschillende andere projecten zoals Fenn, It Langstme en de Dea en in het verleden Noir, Jean Parlette en De Basis. De band laat zich inspireren door citaten uit Rambo-films. Zo heet een van de nummers No More Coffee For You, Junkie. Dat in combinatie met stoner-rock werkt aanstekelijk, weet ook Dijkstra. “Rambo is voor ons een baas. Wij associeren onszelf graag met hem.” Over de doelen van de band valt, naast het opschudden van de Leeuwarder popscene, veel te gissen, maar een ding is voor Dijsktra duidelijk. “Het zou mooi zijn als we binnen twee jaar in Rusland en Italië hebben gespeeld. En dat Berlusconi over ons gehoord heeft.”
 

---

Het Vaticaan speelt donderdag 6 juni een gratis show in Poppodium Iduna.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland