Stevige stonertaart van Menhir, Opiate Sun en Het Vaticaan Stevige stonertaart van Menhir, Opiate Sun en Het Vaticaan

Bewogen editie MyStage in Iduna

, Tekst: Ridzert Souverein | Foto's: Baukje van der Werf

Stevige stonertaart van Menhir, Opiate Sun en Het Vaticaan

Bewogen editie MyStage in Iduna

Tekst: Ridzert Souverein | Foto's: Baukje van der Werf ,

Het affiche van de avond laat weinig ruimte over voor eventuele misverstanden: STONER, dat is wat de pot schaft. Poppodium Iduna in Drachten heeft iedere donderdagavond een MyStage-avond. Dit betekent gratis entree en lokaal talent op het podium van de kleine zaal.

Als Menhir de avond opent is er zo'n vijftig man aanwezig en vult de zaal zich met een loom doom-geluid. Sinds februari delen deze drie heren een oefenruimte en zien zij de interesse in hun psychedelische stonerrock toenemen. De teksten laten de heren over aan geluidsfragmenten uit films en historische toespraken. Waar nodig worden de fragmenten ondersteund door een brul, schreeuw of grunt van gitarist Alex Loots of bassist Frank de Boer.

De driemansformatie van tweede act Opiate Sun beleefde een succesvol 2012. Zo bereikten zij de halve finale van de Kleine Prijs Van Friesland en waren zij een van de uitverkoren bands om tijdens Highway To Hell te strijden voor een positie als openingsact van zowel Into The Grave als Dokk’em Open Air. Na tien minuten staat er al flink wat zweet op de fanatieke koppen van de heren, die de zaal bezweren met instrumentale, bluesy stonerrock. De sfeer op het podium zit er lekker in, maar toch voelt het in de zaal als een oefensessie: er is voornamelijk contact tussen de muzikanten onderling, en weinig interactie met de bezoekers. De poses van de gitarist en de bassist, vaak met de rug naar het publiek, laten zien dat er op het gebied van presentatie nog wel iets te winnen is.

De laatste act van de avond is Het Vaticaan. Deze week viel er te lezen dat de gang naar het podium in Poppodium Romein op een kameel werd gemaakt. In Drachten is er helaas geen plaats voor beestachtig vermaak, en moeten de heren door technische problemen een kwartier later starten. Aangezien Het Vaticaan overal de geluidsbarrière opzoekt om er vervolgens dwars doorheen te knallen, mist niemand de late start van de show. Snel wordt het aanwezige publiek met de inmiddels herkenbare toiletborstel door frontman Douwe Dijkstra ingezegend en gaat het los.

Na een kwartier in de interessante en afwisselende set wordt een draaiende kettingzaag de lucht in gestoken en vult de zaal zich met gejuich. Ineens is er een glansrol voor het vreemde, oude witte orgeltje dat vlak voor het podium opgesteld staat: het valt in stukken op de grond wanneer de zaag zijn werk heeft voltooid. Wederom is bewezen dat niets is opgewassen tegen het geweld van Het Vaticaan.


Tijdens deze stoner-editie van MyStage in Iduna werd er een stevige stonertaart aan het publiek gepresenteerd door Menhir en Opiate Sun. Het Vaticaan zorgde in een (jammerlijk) te korte set voor de slagroom, om er vervolgens als hele vette kers zelf middenin te ploffen.

---

Gezien : Het Vaticaan + Opiate Sun + Menhir
Waar: Poppodium Iduna, Drachten
Wanneer: donderdag 7 juni 2012
Opkomst: 40/50 mensen

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland