ASG geeft aan alle oerdriften gehoor

Ruige riffs en hamburgers in Podium Asteriks

Tekst: Ridzert Souverein | Foto's: Dani'el van den Berg ,

De Blokhuispoort vult zich vanaf acht uur langzaam met verwaaide koppen. Vanavond moest de oermens in ons eerst regen en wind trotseren, maar met ASG op het programma belooft het een fijne avond vol stonerrock te worden in Podium Asteriks. In navolging van Karma To Burn, Red Fang en Black Tusk is het Asteriks wederom gelukt een grote Amerikaanse stonerrock band op de planken te krijgen. Om de zaal vol en warm te spelen zijn Menhir en Opiate Sun uit de provincie uitgenodigd.

Bij openingsact Opiate Sun is het de bluesgroove die direct opvalt. Gitarist Wessel Hoogeveen weet een retrogeluid te produceren dat soms een beetje aan een jammend Pink Floyd doet denken. In een set van een klein half uur, die start met een handjevol bezoekers en eindigt met een kleine zeventig man in de zaal, gaat de avond waardig van start. Met interessante tempowisselingen, heerlijke riffs en doominvloeden houdt Opiate Sun de aandacht goed vast.


Menhir komt vanavond met een vernieuwende podiumpresentatie: twee strandstoelen opgesteld op het randje van het podium met in het midden een camping-bakplaatje. Een interessante strategie om iedereen vooraan in de zaal te krijgen. Als de eerste sample wordt gestart neemt iedereen plaats achter zijn instrument en worden de strandstoelen in gebruik genomen door twee heren die live voor het publiek hamburgers bakken. Een fijne barbecuelucht trekt door het zaaltje van de Blokhuispoort en maakt de mensen hongerig. In een harde set van een half uur worden de oren en magen goed gevuld en is iedereen klaar voor het klapstuk van de avond: ASG.


ASG kan alles. Het maakt niet uit of het een jaren tachtig powerrock-geluid is, of de desert rock van The Queens Of The Stone Age, Amplification of Self Gratification beheerst het. Zanger Jason Shi zingt, schreeuwt en brult met zijn veelzijdige stem de zaal direct bij de les. Het is voor de bezoekers vanavond de eerste echte zanger op het podium en direct worden stukken tekst met de vuist in de lucht meegebruld. Als een geoliede machine rammen de Amerikanen de ene na de andere muzikale creatie uit hun versterkers.

Maar wanneer alles voluit staat, verliest de zang vanavond toch een beetje zijn kracht. Of dit komt door technische of persoonlijke redenen is onduidelijk, maar het minpuntje wordt met gemak gecompenseerd door het enthousiasme waarmee de muziek wordt gebracht. Na dertig minuten zijn daar al de pijnlijke woorden dat er nog slechts twee nummers op het programma staan. Het podium blijft verlaten achter, maar niet voor lang. De bezoekers worden op hun wenken bediend en na de toegift is het dringen geblazen om de tafel met shirts en cd’s.

Aan alle oerdriften is vanavond gehoor gegeven. Met een volle maag, misschien een kleine piep in de oren en een waardevolle toevoeging voor de platenkast keert de oermens huiswaarts.

---
Gezien: ASG + Opiate Sun + Menhir
Waar: Podium Asteriks
Wanneer: vrijdag 22 juni 2012
Opkomst: ongeveer 80 man