Dokk’em Open Air 2012: Dag 1

'Het voelt toch een beetje als Wâldrock'

Tekst: Ridzert Souverein | Foto's: Oscar Anjewierden ,

Het kleine terpdorpje Bornwird, ten westen van Dokkum, trilt het laatste weekend van juni op haar grondvesten. De normaal strak groene weides kleuren voor drie dagen zwart als metal-liefhebbers vanuit alle windstreken zich verzamelen voor de zevende editie van Dokk’em Open Air. Met een line-up van 25 nationale en internationale acts kunnen de oude rockers dit weekend hun head weer bangen bij op de legendarische klanken van Jon Oliva’s Pain, Death Angel en The Gathering. Voor alle andere metalheads staan onder andere Pro-Pain en Arch Enemy op het programma.

De organisatie van het festival werd jarenlang geplaagd door slecht weer. Daarom staat er net als vorig jaar een gigantische tent die plaats geeft aan twee grote podia, pal tegenover elkaar. Met korte pauzes tussen de sets is het aan één stuk door genieten. Sowieso hoeft niemand zich dit weekend te vervelen. Buiten kan een rondje op een rodeo stier worden gemaakt, of kan de platencollectie worden aangevuld in de uitgebreide metal market.

Winnaar Highway To Hell trapt af

Dit jaar kon via de bandcontest Highway To Hell de openingsplek voor zowel Dokk’em Open Air als Into The Grave worden veroverd. Met hun brute, agressieve mix van posthardcore en keiharde rock wist Nom de Plume deze tickets te verzilveren. Ook op Dokk’em wordt er een strakke show neergezet door deze enthousiaste mannen die amper een jaar een oefenruimte met elkaar delen. Over een paar jaar, op een later tijdstip in de programmering en met een wat vollere tent, mogen ze dit vast nog wel een keer overdoen.

Met het optreden van Omission komen dan de eerste nostalgische gevoelens boven. Zestien jaar na het opheffen van de band staan de mannen uit Dokkum en omstreken weer op de planken. Het is de vraag wie er harder genieten: de mannen voor het podium die eindelijk hun oude maatjes weer op het podium hun ding zien doen, of de band zelf. Dat niet alles is bestand tegen de tijd blijkt als wordt uitgelegd dat enkele nummers van nieuwe teksten zijn voorzien, omdat het origineel simpelweg vergeten is. Met een grap en een grol, maar vooral met snoeiharde death metal kunnen de Friezen terugkijken op een zeer geslaagd reünie-optreden.


Ook het trio Vanderbuyst rondom gitarist Willem Verbuyst stelt niet teleur. Met het oude Van Halen / ZZ-Top geluid en retestrakke liveshows heeft deze band in vier jaar tijd een goede reputatie opgebouwd. Op de Friese grond staat Vanderbuyst als een huis en slingeren de koppen in de tent fanatiek in de rondte.

Nostalgie, saamhorigheid en dikke bassen

Met een in 2011 vernieuwde samenstelling is het uit Zweden afkomstige Bloodline vanavond co-headliner. Sasrof en zijn mannen hebben er zin in: meedogenloos wordt er op het publiek ingebeukt met strakke riffs en dikke bassen. De gelouterde muzikanten uit bands als Diabolicum, Chainsaw en Engraved wilden zelf graag weer eens voor het Friese publiek optreden en rossen er in een uur tijd zoveel mogelijk nummers doorheen.

De nostalgie en saamhorigheid is op deze vrijdag van Dokk'em Open Air overal voelbaar en het terrein is op de vrijdagavond lekker gevuld. “Het voelt toch een beetje als Waldrock”, hoor je van bezoekers uit Groningen tot Den Bosch. Dit samen met de “mooie oude namen op het programma” is voor velen dé reden om de caravan achter de auto te haken, of de tent op de gratis camping van Dokk’em op te zetten.

Terug in de tijd met Death Angel


Death Angel
is de eerste band die met een nostalgische setlist de klok werkelijk even dik twintig jaar terugzet. Met het album The Ultra Violence schreef de groep in 1987 geschiedenis en werd een van de grootste bands uit de Amerikaanse Bay Area trash scene. Reden genoeg om dit album integraal ten gehore te brengen. Een feest van herkenning: luidkeels worden de nummers meegebruld door de goed gevulde tent. Na de laatste klanken van Death Angel komt de eerste dag van Dokk’em open Air tot een einde. Toch is er direct activiteit op het andere podium en is het tijd voor de volgende leuke verrassing in het programmaboekje.

Waar normaal een loopje moet worden gemaakt om bij de afterparty te kunnen komen, is een slag in de rondte vanavond voldoende om te kunnen genieten van de grootste hits van Metallica gebracht door Damaged Justice. De overgebleven bezoekers sluiten de avond af met klassiekers als Seek and Destroy, Sad but True en alle andere Metallica meesterwerkjes. Alles perfect gebracht door de mannen die, op basis van hun spel vanavond, terecht worden genoemd als een van de beste Metallica-tributebands van Nederland.


---

Gezien: Dokk'em Open Air met Death Angel, Bloodline, Vanderbuyst, Omission, Non the Plume e.a.
Waar: Bornwird
Wanneer: vrijdag 29 juni 2012
Opkomst: ongeveer 1200 mensen