Fresku: van doorgesnoven hipster tot liefkozende vader Fresku: van doorgesnoven hipster tot liefkozende vader

Eindhovense rapper introduceert nieuwe dansstijl

, Tekst: Dolf de Vlugt | Foto's: Lisa Boels

Fresku: van doorgesnoven hipster tot liefkozende vader

Eindhovense rapper introduceert nieuwe dansstijl

Tekst: Dolf de Vlugt | Foto's: Lisa Boels ,

Afgelopen vrijdagavond kwamen talent en ervaring samen in een bloedheet Asteriks. Grote naam van de avond was de Eindhovense rapper Fresku, klaar om Leeuwarden van een goed avondje hiphop te voorzien. Support werd verzorgd door de talentvolle, opkomende acts Siroc & Paul Maze en Roberto Tan. Pakweg honderdvijftig man beleefde een enerverende avond gevuld met freestyle, beatboxing en een nieuwe dans genaamd 'de Lintworm'. Voeg daar een paar strakke beats en een boekwerk vol rake teksten aan toe en het feestje is compleet.

Luisteren en niet alles klakkeloos aannemen, dat is de kernboodschap die Siroc & Paul Maze tijdens hun raps overbrengen aan het publiek. Al vanaf het begin van de act weet de geboren Singaporees Siroc in zijn eentje de aanwezige veertig man mee te krijgen. Hij lijkt zich direct thuis te voelen. Wanneer ook Paul Maze na een kwartier het podium opklimt krijgt de act meer body. Het materiaal van hun nieuwe Clapperboard EP lijkt positief ontvangen te worden door het publiek. Het hoogtepunt vindt plaats tijdens een ijzersterke freestyle-sessie waarbij Siroc het publiek induikt en de confrontatie met iedereen opzoekt. Ondertussen ontpopt Paul Maze zich tot een talentvol beatboxer.

Dan is het de beurt aan Roberto Tan, tevens een opkomende hiphopact. De uit Groningen afkomstige rapper was in het verleden al onderdeel van rapformatie Nzovoort. Met noteringen in de hiphoplijst van 22Tracks en de Luisterpaal lijkt zijn nieuwe De Aftrap EP een schot in de roos te zijn. Of Roberto Tan de hoge verwachtingen waarmaakt op het podium valt echter te betwijfelen: muzikaal gezien geeft hij een perfecte set weg, maar het geheel komt toch wat geroutineerd over. Het publiek weet hij daardoor niet helemaal mee te krijgen. Als welkome opkikker dropt de DJ de beat van DJ Kool’s Let Me Clear My Throat, waaraan Roberto Tan een compleet eigen draai geeft. Daarmee lijkt zijn ietwat matige set te zijn gered.


Ondertussen is Asteriks volgepakt en geeft het publiek gewillig gehoor aan de oproep met z'n allen tegelijk 'Satan!' te roepen; Fresku is wellicht de enige Nederlandse rapper die zoiets voor elkaar krijgt. Met een lading absurde humor en nummers van zijn nieuwe album Maskerade blaast de geboren Curaçaoënaar de complete zaal omver.

De kracht van zijn teksten ligt in de originaliteit en diversiteit van de onderwerpen. Tijdens het nummer Hedde Druksop verandert Fresku spontaan in een doorgesnoven hipster, terwijl hij tijdens de uitvoering van Alisha even gemakkelijk in de rol kruipt van de vader die zielsveel van zijn dochter houdt. Weer enkele momenten later draait tijdens Lintworm alles om, zoals de naam al grotendeels verklapt, de Lintworm: een nieuwe dansstijl die Fresku ook nog even aan Leeuwarden leert. Bij deze dans houdt je je armen strak langs je lichaam en spring je als een bezetene rond. Ondertussen blijf je stijf naar voren kijken.


Tot slot nodigt Fresku Siroc & Paul Maze uit om nog een potje te freestylen. Leeuwarder toptalent en de ervaren Fresku samen op een podium: een memorabele afsluiting van een gevarieerde avond.

---

Gezien: Fresku + Roberto Tan + Siroc & Paul Maze
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: vrijdag 6 juli 2012
Opkomst: 150 man


 


 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland