Marike Jager trekt Drachten mee de nacht in Marike Jager trekt Drachten mee de nacht in

"Hier in het noorden is het donker donkerder.”

, Tekst: Anne-Marie Böing | Foto's: Lisa Boels

Marike Jager trekt Drachten mee de nacht in

"Hier in het noorden is het donker donkerder.”

Tekst: Anne-Marie Böing | Foto's: Lisa Boels ,

Marike Jager speelt zes try-outs met haar theatertour Here Comes The Night voordat de première in Amsterdam plaatsvindt. De Lawei had de eer voor de vijfde. Marike en haar muzikale mannen wisten de zaal half te vullen maar volledig mee te slepen. De combinatie mooie verhalen, eigenzinnige nummers, geweldige muzikaliteit en sfeervolle aankleding maakten voor een fascinerende twee uur.

Hier in het noorden is het donker donkerder, en de stilte stiller. In het donker hoor je intenser,” vertelt Marike Jager als ze uitlegt wat zij met het donker heeft. Ze houdt ervan, maar is er tegelijkertijd bang voor. Maar Marike was misschien altijd al een vat vol tegenstrijdigheden. Van klein en bijna lieflijk met het nummer Keep Me Warm tot het meeslepende en bijna carnavaleske Here Comes The Night. Ze vertelt verhalen over hoe ze als kind bang was voor een krokodil onder haar bed en zingt liedjes over bankovervallen.

Sirenes uit de Griekse mythologie

Marike is echter niet de enige die de aandacht naar zich toe trekt tijdens deze try-out van haar theatertour Here Comes The Night. Terwijl de bezoekers de Kleine Zaal van De Lawei binnen druppelen zijn er op het podium al twee installaties van audiomachinist Geert Jonkers in werking. In een soort metalen wastobbe met water wordt door een mechaniek een kolkend geluid gecreëerd. Een houten constructie beweegt, kraakt, ratelt. Het hele decor is gericht op het oproepen van de sfeer van een oud schip, ver op zee, in de nacht, waar dronken zeemannen wenen van heimwee. En als de sirenes uit de Griekse mythologie, lonken Marike en haar band Drachten zomaar mee het schip op, de nacht in. 


Marike mag dan de frontvrouw en het brein achter alle nummers zijn, ze deelt het podium met twee geweldige muzikanten. Nicky Hustinx slaat tijdens deze show onder meer op lege jerrycans, bespeelt een zaag met een mallet en een bekken met een strijkstok. Toetsenist en bassist Henk Jan Heuvelink speelt onvoorstelbaar fijn en is vooral op toetsen sterk in het aanvullen van Marike’s niet voor de hand liggende composities.

Bijzondere geluiden

Die spannende maar toch toegankelijke nummers wisselt Marike af met verhalen, zoals in de meeste theatertours gebeurt. Het was bijvoorbeeld in een sauna dat ze zich er zo bewust van werd dat op alles muziek gemaakt kan worden. Hier ontstond dus het idee voor de tour en de rol van bijzondere geluiden. Het mooiste verhaal is over haar vader. “Drachten, Noordkade 8,” zegt Marike,”u weet natuurlijk allemaal welk gebouw daar staat.” Het blijft stil. “De Hema! En daar is mijn papa geboren. Waar nu de snoepjesafdeling is.”


Gezien:  Marike Jager
Waar: De Lawei, Drachten
Wanneer: 19-01-2012
Opkomst: half gevulde zaal

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland