Geest van King waart door Het Bolwerk Geest van King waart door Het Bolwerk

Oudgedienden Flavium spelen eerbetoon aan BB King

, Tekst: Karst Jaarsma

Geest van King waart door Het Bolwerk

Oudgedienden Flavium spelen eerbetoon aan BB King

Tekst: Karst Jaarsma ,

Als één van de oudste bluesbands van Nederland heeft Flavium al zo goed als elk podium en bluesgerelateerd festival in Nederland aangedaan. Dit jaar viert de band haar 40e verjaardag. De eigen nummers beginnen misschien een beetje te vervelen dus de nieuwe tour van Flavium staat in het teken van een eerbetoon aan BB King. De geest van King waarde voor even door Het Bolwerk.

Onlangs bracht het gezelschap van Flavium nog haar 40-jarig overzicht uit. De band creëerde bluesklassiekers als Nightlife en Nobody Knows You When You Are Down And Out. Het eigen repertoire is inmiddels ruimschoots bekend. Dus werd besloten een eerbetoon aan de grootste held van deze muzikanten te gaan spelen. De tournee startte begin januari en doet na amper twee weken Friesland al aan. Er wordt ons vanavond een allesbehalve statische blues show beloofd. Flavium zou zich, naar eigen zeggen, onderscheiden door zeer fanatieke 'treinblues'. Daar blijkt, met name na de pauze, geen woord van gelogen.

Geen 'zwarte kracht'

Flavium in oude bezetting

Flavium in oude bezetting

Al vrij snel na de opening speelt de band één van de grootste BB King-klassiekers. The Thrill Is Gone wordt passend gespeeld en ondanks het ontbreken van de welbekende stem van de King weet de band er een mooie versie van te maken. De hoofdrol van de meester wordt verdeeld tussen zanger Jos Veldhuizen en gitarist Anne Geert Bonder. Net zoals bij het grote voorbeeld, wisselen de zangpartijen en gitaarsolo’s elkaar volgens een vast stramien af. Elk nummer wordt geopend door een stukje zang, gevolgd door een piano- of orgelsolo en uiteindelijk afgerond met een gitaarsolo. Aangezien de stem van Veldhuizen niet de 'zwarte kracht' heeft die deze blues tot leven brengt, zijn het vooral de instrumentale gedeeltes waarmee de band zijn talent toont. Tijdens het eerste deel schittert Flavium hiermee vooral in de ballades. De wat drukkere nummers verzanden al snel in een overdaad van geluid.

Na ruim een uur spelen is het tijd voor een korte pauze. De gitarist en bassist hebben hun jasje uitgetrokken en lijken er helemaal klaar voor. Met subliem afgesteld geluid knalt het gezelschap er meteen een dansbare boogie woogie in. Het swingende Rock Me Baby krijgt de gezellig gevulde zaal gemakkelijk in beweging. Dit gevoel blijft zo goed als het hele tweede uur gewaarborgd. Het enige minpuntje is dat Jos Veldhuizen alle teksten van een papiertje moet voorlezen.

Eén van de beste bluesbands

De belofte van treinblues lijkt vooral voor de tweede helft ingeruimd te zijn. Lekker wegspelende gitaarsolo’s, aangename orgelsolo’s en een gezellig sfeertje vullen elkaar perfect aan. Het gevoel van een knusse jamsessie bekruipt de zaal lijkt. Met dit passende eerbetoon aan BB King bewijst Flavium wederom één van de beste bluesbands van de lage landen te zijn.

Gezien: Flavium
Waar: Het Bolwerk, Sneek
Wanneer: 21-01-2012
Opkomst: gezellig druk

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland