Freeze 2012: Karma to Burn heeft wat recht te zetten Freeze 2012: Karma to Burn heeft wat recht te zetten

Amerikaanse stonerrockers spelen eerste album zoals het hoort

, Niels Lahuis

Freeze 2012: Karma to Burn heeft wat recht te zetten

Amerikaanse stonerrockers spelen eerste album zoals het hoort

Niels Lahuis ,

In 1997 bracht de Amerikaanse stonerrockband Karma to Burn zijn gelijknamige debuutalbum uit. De van oorsprong instrumentale band werd toentertijd verplicht door de platenmaatschappij om de nummers op het album te voorzien van zang. Een financiële flop volgde. Nu, vijftien jaar later, brengt de band alsnog het album Slight Reprise uit, de debuutplaat zoals het had moeten wezen.

“We werden als instrumentale band bekeken, getekend en opgenomen”, begint gitarist William Mecum. “En op het laatste moment wilde de platenmaatschappij het toch niet uitbrengen zonder zang.” Hoewel de band vriend Jay Jarosz als zanger weet te strikken, blijft het succes uit. Het debuutalbum krijgt weliswaar goede kritieken maar de verkoopcijfers vallen tegen. “Niet dat we überhaupt een cent te zien kregen. Het is en blijft een raar wereldje.” Als gevolg van de tegenvallende cijfers, ontslaat de band Jarosz en besluit verder te gaan zoals ze dat zelf het liefste willen: instrumentaal.

Slight Reprise
Vijftien jaar na dato besluit de band om het debuutalbum opnieuw uit te brengen onder de titel Slight Reprise. Dit keer zoals het album hoort te zijn. “Het is lange tijd niet verkrijgbaar geweest voor onze fans, en op deze manier wilden we toch onze zaken een beetje recht zetten”, vertelt Mecum. De plaat is zoals de fans van K2B kunnen verwachten: instrumentaal, genummerde songtitels en vooral de welbekende, harde sound van de band. Voor het nummer Two Times maakt de band echter een uitzondering. Kyuss frontman John Garcia levert een gastbijdrage door het nummer te voorzien van zijn rauwe stemgeluid. “Dat is onze keuze”, legt Mecum uit. “Of we nu met John Garcia werken of met Daniel Davies (Year Long Disaster, red.), niemand zegt ons wat we moeten doen. We bepalen het nu zelf.”

De ervaringen in de muziekwereld zijn de gitarist niet in de koude kleren gaan zitten. Door de jaren heen heeft de controle van een platenmaatschappij de band flink wat frustratie opgeleverd. “Tegenwoordig ben ik dat punt van frustratie eigenlijk voorbij. Het motiveert je op een manier ook wel weer. Maar dan meer om het in hun gezicht te drukken”, lacht Mecum. 
In Nederland hebben de drie heren qua populariteit vrij weinig te klagen. Deze herfst touren ze door het land als onderdeel van The Revenge of the Rock & Roll Monsters, een kleine tournee samen met Peter Pan Speedrock en Honky. “Natuurlijk is het leuk om te merken dat zo veel mensen je goed vinden. Zolang we gevraagd blijven worden, komen we waarschijnlijk ook wel weer terug”, zegt de gitarist met een knipoog.

Leeuwarden
In de Friese hoofdstad is Karma to Burn geen onbekende band. Zo stonden de heren in Podium Asteriks en werd er indruk gemaakt op de eerste editie van metalfestival Into the Grave. “Voor ons was dat eigenlijk heel apart, want we waren een beetje de vreemde eend in de bijt”, blikt Mecum terug. “Het varieerde van deathmetal tot blackmetal, maar ik denk dat het publiek er wel van genoten heeft.” Eerder dit jaar leidde een optreden op Paaspop nog tot een verwijzing van bassist Rich Mullins, die voor de gelegenheid een Into the Grave t-shirt had aangetrokken. “We waarderen het gewoon ontzettend wat de organisatie voor ons betekent”, legt Mullins uit. “Daarom zijn we hier ook zo graag!”

---
Freeze Festival vindt plaats op zaterdag 22 september in en rond Stadsschouwburg De Harmonie te Leeuwarden, Karma to Burn speelt om 00.10 uur in de DFZ Zaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland