Freeze 2012: Erkenning voor MAASK

Leeuwarder beatboxperformer wil vlammen

Martin van der Meer ,

Het jaarlijkse Freeze Festival komt met rasse schreden dichterbij. Met headliners als DeWolff, Moss en Drive Like Maria is het programma ook dit jaar van een hoog niveau. Maar Freeze zou Freeze niet zijn als er niet ook een aantal opkomende artiesten op de rol zou staan. De Leeuwarder beatboxer MAASK is dit jaar één van de meest opvallende acts.

"Vanaf m’n 16e was ik al helemaal in de ban van beatboxen," vertelt Joost Maaskant, de man achter MAASK.  "Dan hoorde ik artiesten als The Prodigy of The Chemical Brothers op de radio en wilde ik daar meer van weten.” Die nieuwsgierigheid vormde het begin van de zoektocht naar het échte drum 'n' bass-geluid. “Ik ging platen kopen, luisterde ze in de bus naar school en begon ze na te doen met mijn eigen stem.” Met Jos Blomsma (Wildbrug, Jean Parlette, Gewoon Jos) begon Joost het drum 'n' bass-project Area705.

De liefde voor het beatboxen is altijd gebleven, zelfs toen Maaskant koos voor een studie aan de Toneelschool in Maastricht. “Het imiteren van muziek vond ik te gek, ik deed het voor de lol. In Maastricht heb ik een prototype machine gebouwd om mezelf te kunnen sampelen.” Deze installatie bestaat uit midi-controllers, Ableton Live en een eigen acht-sporen-loopstation. “Die ben ik blijven ontwikkelen tot de definitieve versie die ik momenteel gebruik. Het geeft me volledige vrijheid binnen het kader van de apparatuur. Die vrijheid, dat is echt perfect.”

"Ik voel me thuis op het podium"

Een show van MAASK is meestal een zeer gevarieerde set waarin acht á negen genres voorbijkomen. “De nummers staan van tevoren grotendeels vast, die bereid ik voor en repeteer ik ook gewoon. Maar sommige nummers bouw ik live echt uit, die tracks komen vooral uit het drum 'n' bass- en het technodeel.” Joosts ervaringen in het theater komen op het podium goed van pas. “Met de combinatie van muziek, provocatie, humor én door te spelen met het publiek kan ik de aandacht goed vasthouden. Door mijn jaren op de toneelschool voel ik me echt thuis op het podium.”

Na enkele shows in België en Duitsland gedaan te hebben, legt Joost de focus nu eerst op Nederland: “Ik wil graag op betere podia voor meer publiek spelen en daar heb ik bijvoorbeeld een goede boeker voor nodig. In november ga ik aan een EP beginnen, dan moet het balletje echt gaan rollen.” Is het optreden op Freeze nog een speciale thuiswedstrijd voor MAASK? “Het toffe van spelen op Freeze is dat het voor mij een soort erkenning is. Ik hoor erbij, ik tel mee in Friesland. Dat geeft wel een goed gevoel ja.” Op de vraag of we nog iets speciaals kunnen verwachten in de Harmonie antwoordt Joost aarzelend en geheimzinnig: “Nou… ik houd dat nog eventjes geheim, als je het niet erg vindt. Maar het wordt sowieso een groot feest en een vette, vrolijke show. Dat kan ik je wel garanderen!”

---
Freeze Festival vindt plaats op zaterdag 22 september in en rond Stadsschouwburg De Harmonie te Leeuwarden, MAASK speelt om 00.30 uur in de Foyer.