Freeze 2012: Afscheidsoptreden Wakeful op Freeze Festival Freeze 2012: Afscheidsoptreden Wakeful op Freeze Festival

Einde van tijdperk voor Leeuwarder deathmetalband

, Inge Heslinga

Freeze 2012: Afscheidsoptreden Wakeful op Freeze Festival

Einde van tijdperk voor Leeuwarder deathmetalband

Inge Heslinga ,

Wakeful is lange tijd een vaste waarde geweest in de Friese metalscene. Groot was daarom de verbazing dat de Leeuwarder deathmetalband aankondigde dat het optreden op het Freeze Festival het laatste is. Toegegeven, op het personele vlak had Wakeful het niet altijd makkelijk. Toch zou de band, met een goed ontvangen album op zak en een groeiende lijst van indrukwekkende optredens, juist nu kunnen doorpakken. Dat het anders is gelopen, spijt ook gitarist Almar van Kesteren: "Onderling was het gewoon op".

Slechts twee maanden geleden beleefde Wakeful nog het hoogtepunt uit het vijfjarige bestaan: de band mocht optreden op het jaarlijkse openluchtfestival Stonehenge in Steenwijk. "Als je voor dat festival wordt gevraagd, dan doe je toch iets goed in de metal", vertelt Almar van Kesteren (27) trots. Samen met zanger Yge Leenheer en gitarist Marc van der Meulen vormde hij sinds de oprichting in 2007 de vaste kern van Wakeful. Dat de band goed bezig was, bleek ook wel uit de lovende recensies van Wakefuls debuutalbum 'Blinded by the horror', dat in juli 2011 verscheen.

Andere prioriteiten
Het ging Wakeful echter lang niet altijd voor de wind. De eerste drummer van de band kreeg te maken met de ziekte van Hodgkin, lymfeklierkanker, waardoor de band al in de opstartfase driekwart jaar stil kwam te liggen. Ook in de periode daarna volgden veel bezettingswisselingen, met name in de ritmesectie van de band. Toch slaagden Almar, Yge en Marc erin om Wakeful steeds nieuw leven in te blazen.

Ondanks hun harde werk konden zij niet voorkomen dat er langzaam de klad in kwam. "Afspraak was bij ons altijd afspraak, dus oefenen op vrijdagavond stond vast. Maar onze gitarist vertrok naar Nijmegen, ikzelf werkte veel in Rotterdam, de druk van full-time banen werd ons te veel." Onlangs versterkte Wakeful zich nog met drummer Focko Steunebrink (van The Adverse Effect). "Maar ook voor hem gold: Wakeful was geen prioriteit."

"Alles moet op!"
Enkele weken geleden werd de knoop definitief doorgehakt. Voor mede-oprichter Almar voelde het als het einde van een tijdperk, maar een andere optie zag hij niet. "Onderling was het gewoon op. Er kwam zo weinig uit onze handen, we waren al drie maanden met één nummer bezig. De band heeft qua bezetting altijd ups en downs gekend, maar nu leek het of niemand er écht meer zin in had." Een doorstart met wéér andere bandleden zag Almar niet zitten. "Dat zou alleen maar onrecht doen aan de naam Wakeful".

Na Freeze is het dus echt voorbij. De fans van Wakeful hoeven zaterdag niet te rekenen op een aangeklede afscheidsshow met gastoptredens of special effects. "We willen gewoon nog één keer aan Friesland laten zien wie we zijn en wat we kunnen", vertelt Almar vastberaden,  "het moet natuurlijk niet zo zijn dat mensen op Freeze concluderen dat het goed is dat we stoppen." Lachend: "Het enige bijzondere van ons afscheidsoptreden is dat alle Wakeful-merchandise op moet!"

---
Freeze Festival vindt plaats op zaterdag 22 september in en rond Stadsschouwburg De Harmonie te Leeuwarden, Wakeful speelt om 21.00 uur in de DFZ Zaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland