Freeze 2012: Moss gaat als een trein, in binnen- én buitenland

“Vijftien man overtuigen zodat er de volgende keer dertig man staat”

Obe Alkema ,

Het is een topjaar voor Moss. In januari brachten ze hun derde plaat Ornaments uit. Ze speelden op de hoofdpodia van Pinkpop en Lowlands, hebben het eerste deel van hun clubtour erop zitten en beginnen deze maand met het tweede deel. Daarbij doen ze in het noorden Freeze Festival aan. 3Voor12/Friesland sprak frontman Marien Dorleijn over Ornaments, Radiohead, optredens en over misschien wel een nieuwe plaat.

Het is altijd moeilijk om verwachtingen rondom een nieuw album waar te maken. Zet je een bepaalde lijn door of sla je een nieuwe weg in? Moss doet beide op Ornaments, hun laatste plaat die nu ongeveer negen maanden uit is. Aan de ene kant klinkt Ornaments muzikaal net als Never Be Scared / Don’t Be A Hero, het album waarmee de band doorbrak in Nederland. Anderzijds klinkt de nieuwste plaat bedachtzamer en gelaagder. Dorleijn beaamt dat: “We hebben op Ornaments meer controle. We wisten beter hoe we dingen wilden arrangeren.”

Het klassieke voorbeeld van een band die enerzijds tradities voortzet en anderzijds zichzelf constant blijft vernieuwen, is Radiohead. Radiohead maakt dan weer een elektronische plaat (Kid A), dan weer een album vol gitaren (OK Computer, Hail To The Thief). Dorleijn daarover: “Radiohead is als band interessant, omdat ze blijven veranderen. Het is niet steeds dezelfde band. Dat betekent overigens niet dat wij een volledig elektronisch album zouden willen maken.”

Wel is Moss momenteel voorzichtig met een vierde album in de weer. De bandleden zijn, tussen de optredens door, bezig met het schrijven van nieuwe liedjes. Dorleijn wil het nieuwe materiaal tijdens de komende najaarstour ook spelen. “Het hangt er nog vanaf of alles wat aanslaat bij het publiek ook daadwerkelijk op het album komt.” Even later weet Dorleijn zelfs niet helemaal zeker of ze als band nu met een nieuwe plaat bezig zijn, of met het vrijblijvend schrijven van nieuwe liedjes om live te spelen.


Optreden doet de band in ieder geval genoeg, ook in het buitenland. Moss staat begin oktober in Los Angeles op het Culture Collide Festival met onder andere Of Montreal en Junip. Krap een maand later staat de band op het grote festival Iceland Airwaves in Reykjavik naast Sigur Rós en The Vaccines. Daarnaast staan er een aantal concerten op de planning in en om New York en, dichterbij huis,  België en Frankrijk. Toch blijft Nederland voor Moss de basis. Dorleijn ervaart de optredens in het buitenland toch als iets extra’s, als “snoepreisjes”. 

Dat blijkt wel uit het feit dat de band volgende week, voorafgaand aan het trans-Atlantische avontuur, eerst nog Leeuwarden aandoet. Ze zijn headliner op het jaarlijkse Freeze Festival in Stadsschouwburg De Harmonie. Een heel andere ervaring dan bijvoorbeeld een optreden in de Alpha op Lowlands. Dorleijn: “Maar dat betekent niet dat grote podia altijd maar beter zijn, in een klein zaaltje kun je een bijzondere, intieme sfeer opwekken. Al helemaal met een andere setlist.” Moss heeft relatief weinig in het noorden opgetreden, bekent de frontman. Ze trokken toch meer naar het Zuiden. 

Volgens Dorleijn maakt het eigenlijk niet uit waar of voor hoeveel mensen je speelt. “We vergeten nooit dat we tijden lang voor vijftien man speelden. Het gaat om muziek maken. Vijftien man overtuigen zodat er de volgende keer dertig man staat.”

---
Freeze Festival vindt plaats op zaterdag 22 september in en rond Stadsschouwburg De Harmonie te Leeuwarden, Moss speelt om 22.50 uur in de Friesland Bank Zaal.