Interview: 'dubstep is meer een evolutie dan gewoon een hype'

In gesprek met de heren achter Revolutie Romein

Niels Lahuis ,

"Dubstep is meer een evolutie dan gewoon een hype" zegt Sander Koers, organisator van Set-Up: Dubstep. Vrijdag 24 februari is Poppodium Romein het toneel voor de tweede editie van dit dubstepfeest. De organisatie heeft hoge verwachtingen met niemand minder dan het dubstepduo Dodge & Fuski als headliner van de avond.

Misschien is het wel het meest besproken genre van het afgelopen jaar. Of het nou op een jubelende of een kritische manier was, dubstep was hét gespreksonderwerp. Ruben Planting en Sander Koers speelden daar gretig op in door Set-Up te organiseren. Een dubstepfeest dat net dat beetje verder gaat dan andere lokale feesten. "Wat vernieuwend is voor dit concept, is dat we een echte headliner hebben", licht Planting toe. Het is de heren gelukt om het Britse dubstepduo Dodge & Fuski te boeken. Sinds begin 2011 heeft dit dubstepduo meer dan drie miljoen views op Youtube ontvangen. Ook worden ze regelmatig gedraaid op de Britse radio.

Frustratie om sluitingstijd Romein

Terug naar oktober vorig jaar. De organisatoren kijken terug op een uiterst geslaagde  eerste editie van Set-Up. Met 190 mensen bezoekers is het feest het op één na grootste dance-evenement in Poppodium Romein. "Dan doe je toch wel wat goed!”, aldus Planting. Het realiseren van deze eerste editie had wel wat voeten in de aarde. Het grootste probleem daarin was de sluitingstijd van Romein. "We zijn toen in gesprek gegaan met een aantal mensen van de lokale popscene. Gewoon om te bekijken wat er eigenlijk aan de hand was", verklaart Sander.

Op een bepaald moment leek er schot in de zaak te zitten. Er was een mogelijkheid om toch open te blijven na 2:00 uur maar op het laatste moment werd het voorstel afgewezen. Reden: te weinig politie om in te zetten. "Dat was zowel voor ons als voor Romein erg frustrerend. Romein heeft veel potentie en moet die mogelijkheid wel kunnen bieden." Uiteindelijk besloot de organisatie om de plannen voor het feest door te zetten. De wil om een feest te organiseren was groter dan de frustratie over de sluitingstijd. "Het voelde goed om te zien dat mensen om 20:30 uur al voor de deur stonden te wachten. Daar ben je dan toch erg blij mee!"

Afterparty in De Gloppe

De openingstijden blijven ook voor deze tweede editie een obstakel. De organisatie wil bezoekers niet al om 2:00 uur de deur wijzen en ze welterusten wensen. Er moest een oplossing gevonden en de keuze bleek uiteindelijk heel simpel: een afterparty. Met Muziekcafé De Gloppe als locatie en wat lokale dj's in de line-up kan het feest doorgaan tot in de late uurtjes. Probleem opgelost. Toch blijven de heren organisatoren onder de naam Revolutie Romein strijden tegen de vroege sluitingsstijd. Maar hoofddoel blijft het organiseren van Set-Up. "Je ziet wel dat het leeft in Leeuwarden", zegt Ruben met een grijns. "Daarom vertrouwen we erop dat ook de tweede editie een succes wordt. Een uitverkochte zaal gaan we wel krijgen.”

Set-Up #2
Line-up: Dodge & Fuski, Posij, Android 16, Colours. Visuals: WERC.
Datum: vrijdag 24 februari 2012
Locatie: Poppodium Romein, Leeuwarden
Aanvang: 21:00 uur
Kaarten: voorverkoop €7,- en aan de deur €10,-