Rock It begint aan tweede jeugd

Fameuze Leeuwarder discotheek nieuw leven ingeblazen

Peter Dijkstra ,

Amsterdam had de Roxy, Leeuwarden had de Rock It. Het klinkt misschien wat overdreven, maar zo voelden de Leeuwarders het destijds wel. De discotheek aan het Ruiterskwartier beleefde haar hoogtijdagen in de jaren negentig, het pand werd uiteindelijk verkocht aan de gemeente, die het verpauperde Harmoniekwartier graag wil opknappen.

Ooit gold de Rock It als het bruisend middelpunt van de Leeuwarder uitgaansscene. Mede door de herinrichting van het Ruiterskwartier verhuisde de discotheek ongewild van middelpunt naar uithoek van het Leeuwarder centrum. Langzamerhand verloor de Rock It haar glans maar Piter Terpstra (34), drijvende kracht achter het Friese technolabel Klopfgeist en mede-aanjager van de succesvolle feesten in Paradigm Groningen, is vastberaden om de club weer in ere te herstellen.

Op zoek naar het oude Rock It-gevoel

Hij heeft zelf enkel het staartje van de succesvolle Rock It tijd meegemaakt, maar Terpstra ziet wel de potentie van de club. In november organiseerde hij voor het eerst een feest in de voormalige Rock It. En met succes, want het pand aan het Ruiterskwartier stroomde die avond vol met een dansende massa. Al gauw volgde een Rock It Classics feest. Van bezoekers kreeg Terpstra naderhand te horen dat ze het oude 'Rock It-gevoel' terugkregen, iets waar mede-uitbater van het pand Coos Strooisma al jaren naar op zoek was.

Terpstra ging vervolgens in gesprek met Coos’ vrouw Anja Strooisma, voorheen de eigenaar van Rock It maar sinds de verkoop de beheerder van het pand. “Wij hebben aangegeven dat we willen kijken of we een donderdagavondprogrammering kunnen doen gericht op studenten maar wel binnen onze kaders”, vertelt Terpstra. Die kaders zijn volgens hem breed, maar zitten zo ergens rond de techno, tech-house en deephouse. Strooisma ging akkoord en deze maand opent de vermaarde discotheek haar deuren weer. Twijfels over de staat van het pand zijn onnodig. Terpstra: “Het is niet een super-de-luxe ding meer, maar dat versterkt juist dat rauwe underground gevoel wat bij techno past.”

Geen 'popiejopie house'

Coos Strooisma, die zichzelf een adviserende rol toedicht, is enthousiast over het terughalen van dat oude Rock It-gevoel. Maar wat is dat dan, het oude Rock It-gevoel? “Doordat onze dj’s zo eclectisch draaiden, creëerden we een heel divers publiek. Het was een samensmelting van hockey'er tot kraker tot punker. De hele tent was een swingende massa waar iedereen elkaar accepteerde.” Het zijn kenmerkende geluiden voor de toonaangevende houseclubs van de jaren negentig. Volgens Strooisma past het echter ook heel goed bij de techno van nu. Bovendien, zo stelt hij, wil de jeugd wel weer eens wat betere muziek horen dan de ‘popiejopie house’ die nu de hitlijsten domineert.

Leeuwarden, dat zich meer en meer wil profileren als studentenstad, kent momenteel een niet al te bruisend uitgaansleven, zo vindt ook Terpstra. De avond in Rock It kan dan ook een prima aanvulling zijn op het aanbod van clubs als Noa en Hemingway. “Er is niet een tent die elke donderdag techno programmeert”, zo stelt de Leeuwarder. “Daar zijn we dus uniek in.” Terpstra, die zich duidelijk richt op een wat meer alternatieve doelgroep, heeft ook plannen voor de zaterdagavond. “Op zaterdagavond willen we meer een tech-house concept neerzetten, net even wat commerciëler. Dan houd je het ook breed, want we zitten nu eenmaal niet in een stad waar je alleen maar de diepte in kan”, concludeert hij.

Gemeentelijke plannen

Sinds 2006 is het pand in handen van de gemeente. Al in 1995 gaf ze de opdracht om plannen te ontwikkelen voor het uitgaansgebied. Nu, ruim vijftien jaar later, lijken deze plannen gerealiseerd te worden. Kort gezegd moet het gehele Harmoniekwartier wijken voor een nieuw cultureel kwartier. Onder andere Poppodium Romein en de kunstenopleiding D’Drive van het Friesland College zouden daar onderdak kunnen vinden. De reeks avonden in de Rock It lijkt dus van korte duur, maar Terpstra verwacht dat het toch zeker wel een jaar gaat duren. Tot die tijd is Leeuwarden een uitgaansplek rijker.

---
Vanaf donderdag 2 februari is Rock-It wekelijks geopend vanaf 23.00 uur.