Recht-in-je-gezicht rock in Podium Asteriks

Automatic Sam en LaFaro maken belofte waar

Tekst: Ridzert Souverein | Foto's: Joey Feikens ,

Een avond vol recht-in-je-gezicht rock, dat was afgelopen vrijdag het motto van Podium Asteriks. Tussen 20:00 uur en middernacht stonden er maar liefst vier bands op het programma. Een behoorlijk drukke maar geslaagde avond.

Year of the Diamond Dogs trapt om kwart voor negen af. Helaas nog niet voor een volle zaal, maar de pakweg dertig bezoekers zien toch een gedreven Yorn Overwijk op zang en een band die alle registers opentrekt om de zaal vakkundig op te warmen. De sfeer wordt nog intenser doordat de zanger zo nu en dan het podium verlaat en een uitstapje de zaal in maakt.

Het Vaticaan trekt alle wapens uit de kast

Na een korte ombouw op het podium is het tijd voor de tweede lokale support van de avond: Het Vaticaan. Deze nieuwe rockformatie rond Laurens van der Meulen lijkt vanavond het snode plan te hebben eens goed de grenzen van het podium in de Blokhuispoort op te zoeken. Zelfs voor de bezoekers die nog buiten aan het genieten zijn van hun sigaret is dit optreden vanaf de eerste noot te horen. Alles wordt opengeschroefd en er blijft geen wapen ongebruikt, alsof de avond na Het Vaticaan al afgelopen zal zijn. Het reeds voller gelopen zaaltje geniet met volle teugen van het rockgeweld. En dan te bedenken dat de avond nog maar op de helft is.

Van Ierse bodem

Vervolgens is het tijd voor de twee hoofdacts: het veelbesproken LaFaro uit Ierland en de bluesrock van Automatic Sam uit de Achterhoek. LaFaro staat inmiddels internationaal in de belangstelling. NME en Rolling Stone verwachten veel van deze heren en na het optreden op Eurosonic/Noorderslag was ook de Nederlandse muziekpers overtuigd: LaFaro wordt een van de bands van 2012.

De Ieren beginnen strak volgens schema om tien uur. Mét een stoel achter de centrale microfoon, omdat de zanger onlangs een viervoudige enkelbreuk opliep. Toch spelen de heren een volle set van veertig minuten met nummers van beide albums. Veel ruimte voor rust is er niet. Met de snelheid van het licht vliegen de handen langs de halzen van de gitaren, glijden de vingers over de snaren en slaan de stokken op de drumvellen. 

 

Ierland bewijst het vaker met bands als And So I Watch You From Afar: harde rock hoeft niet lomp te zijn, en hoogstaand technisch spel hoeft niet te verzanden in oeverloos geneuzel. Tevreden verdelen de bezoekers zich na het optreden over de bar en de rookruimte, maar ook de merchandise-stand geniet grote interesse. LaFaro heeft er vanavond weer fans bij gekregen, dat is zeker.

 

Alleen maar winnaars

Aan Automatic Sam tot slot de zware taak de avond tot een waar hoogtepunt te brengen, iets wat aan de makers van een van de mooiste rockplaten van 2011 in Nederland goed is toevertrouwd. Het tempo ligt een tandje lager, maar dat gaat absoluut niet ten koste van de beleving. Vanuit een muur van geluid wordt het optreden, net als het album, begonnen met You're Not Gonna Miss Me. De toon is gezet.

De bezoekers blijven swingen en met ongeveer honderd man in de zaal levert dat een sfeervol geheel op. Als ook de rustigere nummers van Automatic Sam de aandacht vasthouden, wordt duidelijk dat er vanavond eigenlijk alleen maar winnaars zijn. Na een laatste drankje wandelen de bezoekers het Leeuwarder nachtleven in, allen met hun eigen hoogtepunt van de avond reeds achter de rug.

 

---

Gezien: Automatic Sam + LaFaro
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: 24 februari 2012
Opkomst: gezellig druk