Pioneers Of Love zet eerste stap op weg naar de ruimte

Gemis van The Medics wordt goed opgepakt

Tekst: Dolf de Vlugt | Foto's: Joey Feikens ,

Het was vrijdagavond volle bak bij Podium Asteriks. Niet heel verwonderlijk. Een line-up met Smack The Apple en headliner Pioneers Of Love staat garant voor gewaagde rock & roll en ‘spacy’ wave rock. Helaas moest The Medics vanwege een misverstand over de datum afzeggen. In plaats daarvan gaf het duo BlackBoxRed als verrassing een semi-akoestische set weg. Zo werd deze vrijdagavond onbedoeld een Leeuwarder onderonsje. Oost west, thuis best.

Smack The Apple bepaalt het tempo

De avond wordt afgetrapt door het trio van Smack The Apple. Tijdens een strakke, energieke set spelen ze met name materiaal van hun album Run A Bit Faster. Tijdens een uitgebreid intro van de track Liquor Store is de toon voor de avond gezet. Bas Rozeman is als frontman verantwoordelijk voor een aantal gitaarsolo’s die je je schoonmoeder nog niet aan wil doen.

Speciale vermelding is er voor drummer Shawn Buckles die met een gewaagde drumsolo definitief zijn stempel op de avond drukt. Kortom, het tempo zit er aan het begin van de avond aardig in.

Grunge unplugged

Normaal gesproken heb je minstens vier oordopjes (per persoon) nodig tijdens een concert van BlackBoxRed. Voor de mensen die ze vanavond vergeten zijn is dat geen enkel probleem. Gewapend met een semi-akoestische gitaar, melodica en klokkenspel steekt het grunge-duo hun Battle The Sparows EP in een compleet ander jasje. Stefan Woudstra weet wel raad met deze instrumenten. Als een noeste timmerman weet hij bij bijna ieder nummer weer een ander muziekinstrument uit de hoge hoed te trekken. Vooraan bij het podium lijkt hierdoor een soort huiskamersfeertje te vormen. Of het publiek hierna klaar is voor een energieke set, is onduidelijk maar een unieke afwisseling is het absoluut te noemen.

Liefdespioniers stelen de show

Pioneers Of Love is de komende weken bezig met een clubtour. Vanavond staat hun eerste optreden op het programma. Met debuutalbum Contact, een nieuwe clip van hun single Arrest Me Now en de ambitie om als eerste band in de ruimte te spelen, zijn de verwachtingen hooggespannen.

De liefdespioniers weten daar onderhand wel mee om te gaan. Vanaf de eerste minuut bedient het viertal de zaal met piekfijne wave rock met een bescheiden synthesizersausje. Tijdens het nummer Home begint er steeds meer beweging in de zaal te komen.

De avond bereikt zijn hoogtepunt wanneer Arrest Me Now door de speakers dendert. Voorin wordt gesprongen en gefeest terwijl Jeroen Grendelman en Freek van der Heide een paar sterke solo’s uit hun gitaren toveren. Qua muziek staat Pioneers Of Love als een huis. Een kanttekening is daarentegen de beleving. De band lijkt het optreden ietwat geroutineerd te spelen waardoor het nogal zakelijk oogt. De aanwezigen voorin de zaal hebben hier geen boodschap aan en dansen de laatste restjes energie er uit. Zodoende komt het Leeuwarder onderonsje in Podium Asteriks volledig van de grond. Daarmee zetten de Pioneers een stap op weg naar de ruimte.

---
Gezien: Pioneers Of Love + Smack The Apple + BlackBoxRed
Waar: Podium Asteriks
Wanneer: 10 februari 2012
Opkomst: uitverkocht