Openhartige Wouter Hamel verrast met band

Nieuwe theatershow met serieuze ondertoon

Tekst: Lisa Boels | Foto's: Ruben van Vliet ,

Het gaat goed met Wouter Hamel. Niet alleen in Nederland is de blonde zanger populair, ook in Duitsland en Azië is men gecharmeerd van de jazzy pop van Hamel. Net terug uit Berlijn voor de promotie van zijn derde album, is het nu aan Leeuwarden om kennis te maken met 'Lohengrin'.

Zodra de gordijnen opengaan verwondert het publiek zich over de transformatie van de Friesland Bankzaal naar knusse huiskamer. Wouter Hamel speelt graag in theaters en ook zijn band geniet zichtbaar. Na twee nummers van het nieuwe album en een prachtige uitvoering van Big Blue Sea is het tijd voor een van de prijsnummers van het vorige album: See You Once Again. Het nieuwe arrangement is interessant; een stuk relaxter gespeeld, je waant je even op het gras van de Prinsentuin tijdens een zwoele zomeravond.

Hamel neemt uitgebreid de tijd om zijn bandleden voor te stellen. Hij is trots: ein-de-lijk staat de band ook op de poster. De boodschap is duidelijk, Wouter Hamel is meer dan ooit een echte band en het publiek eet uit zijn hand. Tijdens het nummer Toulon wordt de huiskamer volledig afgebroken. Weg huiskamerconcert. Hiervoor in de plaats komt een wat traditionelere bandopstelling. Deze vorm past Wouter Hamel goed. Hij zoekt met dit album duidelijk de grenzen op binnen zijn genre, zonder daarmee het maken van een goed popliedje uit het oog te verliezen.

Openhartig

De uitleg van titelnummer Lohengrin is een verrassende; niet vernoemd naar de opera van Wagner, zoals de Berlijners dachten, maar de naam van de straat in Den Haag waar Wouter Hamel opgroeide. Omdat in zijn eigen kleine appartement geen piano kan staan, past hij op huizen van vrienden die er wel één hebben. Zo schreef hij een liedje over twee homo’s in een dorp met de droom samen te vertrekken naar een grote stad waarin niemand van ze opkijkt. Opvallend is het ogenschijnlijke gemak waarmee Wouter de verhalen achter de liedjes vertelt. Het geeft een meerwaarde aan de nummers en aan de show als geheel.

‘Kom op Ljouwert!’ schreeuwt Hamel op de muziek van My Demise, waarbij hij het publiek flink opjut. Deze momenten zijn schaars in de show, liever blijft Hamel serieus. Tijdens ‘Interpretation of Love’ zingen alle mannen uit de band slechts begeleid door contrabas. Dit vormt een van de hoogtepunten van de show. Bij het laatste nummer nodigt Hamel het publiek uit om te dansen, een mooie afsluiting van een geslaagde avond.

Wouter Hamel kwam, zag en overwon in De Harmonie. Het afbreken van de huiskamer maakte niet uit; de toon was gezet voor een gezellige avond met een openhartige frontman. Maar vooral was het een boeiende show met een fantastische band. Want ja,
Wouter Hamel is echt een band.

---
Gezien: Wouter Hamel
Waar: De Harmonie, Leeuwarden
Wanneer: 23 februari 2012
Opkomst: gezellig druk