Muziek Herman Brood springlevend in Asteriks

Show aftrap nieuwe concertreeks The Prisoners

Tekst: Femke Jaarsma | Foto's: Joey Feikens, Erikjan Koopmans ,

Op 11 juli 2001 pleegt Neerlands beroemdste rock-'n-roll junkie zelfmoord door van het dak van het Amsterdamse Hilton Hotel te springen. Na een turbulent leven, waarin naast muziek een grote rol was weggelegd voor drugs en alcohol, verlaat Herman Brood deze aardkloot met de woorden: 'Maak er nog een groot feest van.' En een feestje was het afgelopen vrijdag in Podium Asteriks, waar Brood-tributeband The Prisoners optrad voor een uitverkochte zaal.

Supportact vanavond zijn de jongens van Barry Nice and the Nice Guys, die zelf ook al eens in het voorprogramma van The Wild Romance (voormalige begeleidingsband van Brood) stonden. De Leeuwarder band geeft een energieke, opzwepende show weg. Bluesrock-'n-roll met een rauw randje en daarmee een perfecte opwarmer voor een avond vol Brood-repertoire.

Show Asteriks aftrap nieuwe tour The Prisoners

Het publiek moet nog even wachten op The Prisoners, die zich backstage rustig voorbereiden. De Herman Brood-tributeband ontstond in oktober 2004 na een expositie van zanger en kunstenaar Gerard Smit in Theater Romein. Voor de opening regelde muzikant Rik Meyer dat er een band samengesteld werd, waarbij Smit de zang op zich nam en voornamelijk Brood-nummers zong. Dit optreden pakte zo goed uit dat de band een jaar later met de 'Eat the pie before you die'-tour door het land trok. Anno 2012 heeft de band nieuwe plannen om te gaan toeren. De show in Asteriks mag als de aftrap worden gezien.

Het loopt tegen tienen wanneer The Prisoners het podium dan eindelijk betreden. De positieve energie van de uitverkochte zaal is bijna te voelen, net als de spanning onstage. De band zet in met Never Be Clever en al bij het tweede nummer, Blew My Cool, staat het publiek vooraan te swingen. Niet zo vreemd, want de zaal is toch minstens voor 75% gevuld met Brood-liefhebbers (of in ieder geval met fans van The Prisoners). De onvervalste rock-'n-roll van Brood doet het goed en de meeste nummers worden luidkeels meegezongen.

'Brood forever'

Hier staat een club doorgewinterde muzikanten te spelen. Drummer Roelof Algra speelde onder andere met Marcel Kaptein van Ten Sharp, basgitarist Jan Heida zat in de Jan Giro Band en Herman Franke, dé Texas-blues-gitarist van Friesland, speelt al jaren bij Roadhouse. Ook Tako van der Land zit bij Roadhouse waar hij, net als bij The Prisoners, zang en mondharmonica op zich neemt. Gitarist Bokke Rijpma stond met Wild Power vaak in het voorprogramma van Herman Brood en zanger Gerard Smit speelde met verschillende oud-bandleden van Brood. Hij ziet The Prisoners als zijn vaste band. 'Brood forever', aldus Smit.

Na zestien nummers is het tijd voor een korte break. Een heel korte, want het publiek roept ongeduldig om meer. Kenmerkend voor de uitgelaten sfeer in de zaal en op het podium, het plezier spat er vanaf. De heren beantwoorden de wens van hun fans en spelen nog een viertal nummers, waaronder Rock-'n-roll Junkie. De mooie Brood-avond is echter nog niet ten einde, er volgen nog twee niet-gerepeteerde nummers. Met True Fine Mama sluiten The Prisoners de show af. Met grote smiles verlaten de bandleden het podium. Ook in de zaal niets dan blije gezichten.

Brood in de Prinsentuin

The Prisoners brachten Brood weer even tot leven en zijn van plan dit de komende zomer nog een aantal keren te doen. “De plannen zijn om een beetje te toeren door Friesland en langs een paar plaatsen elders in het land.” Ook staat er een speciaal optreden gepland in de Leeuwarder Prinsentuin, een samenwerking met Harrie Muis. 'We willen het legendarische concert van augustus 1978 gaan naspelen en hopen wat 'speciale' gasten te mogen ontvangen', aldus zanger Gerard Smit. Brood mag dan dood zijn, zijn muziek is nog springlevend.

---
Gezien: The Prisoners, Barry Nice and the Nice Guys
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: vrijdag 17 februari 2012
Opkomst: uitverkocht

The Prisoners Facebook
Barry Nice and the Nice Guys
Podium Asteriks