Metaldrummers strijden in uniek Drumslach

Metalization wil Friese scene boost geven met nieuwe initiatieven

Tekst: Inge Heslinga | Hoofdfoto: Jose Cuperus ,

Donderdag 1 maart verandert Poppodium Romein in een uniek strijdtoneel voor de hardste slagwerkers van Friesland. Drie drummers uit verschillende Friese metalbands nemen het tegen elkaar op in een battle, op z’n Fries ook wel Drumslach genoemd. Drijvende kracht achter dit evenement is de jonge Leeuwarder metalorganisatie Metalization.

"Voor zover wij weten is zo’n drumwedstrijd voor alleen metaldrummers in Nederland niet eerder georganiseerd. Zelfs binnen Europa heb ik er weinig over kunnen vinden", vertelt Jelle Hamstra, drumleraar en metalfan in hart en nieren. Al drie jaar liep hij rond met dit idee, nadat hij op Youtube filmpjes van drumbattles had gezien. Met de hulp van Metalization kon hij het realiseren. "We hadden geen enkel budget, maar met een paar telefoontjes hebben we maar liefst zeven goede sponsors weten te vinden", vertelt hij trots. "De hoofdprijs is nu zelfs een dubbel baspedaal."

De drumtechnieken in de metalmuziek zijn heel anders dan die in de pop- of rockmuziek en daarom verdient de metaldrummer een eigen wedstrijd, zo vinden Jelle en zijn mede-organisator Tamme Oosterhof. "Metaldrummers slaan veel harder, maken gebruik van dubbele baspedalen en het tempo ligt meteen een stuk hoger", legt Jelle uit. Tamme vult hem aan: "Vergelijk het maar met een sportauto versus een personenwagen: de eerste gaat véél sneller en kan ook scherper door de bocht."

De slagwerkers die donderdag deelnemen aan de Drumslach krijgen drie opdrachten: ze moeten een nummer van Metallica drummen, een eigen song ten gehore brengen en tot slot nog een stuk improviseren. Ze spelen om en om en worden beoordeeld door een jury van ervaren drummers. De Friese trommelaars zijn persoonlijk uitgenodigd om mee te doen. Jelle: "We zochten naar drie drummers die enigszins op hetzelfde niveau zitten. De strijd moet natuurlijk wel eerlijk zijn." Als afsluiting van de avond geeft topdrummer Michiel van der Plicht, die de drumkruk bezet bij God Dethroned en Prostitute Disfigurement, een clinic van ruim drie kwartier.

Metalization

Jelle en Tamme vormen, samen met Ferdinand Wanders, de harde kern van Metalization, een onafhankelijke organisatie waarmee ze de metalscene in de provincie een boost willen geven. Jelle: "Over Friesland denkt men vaak dat het niet meer is dan een boerenlandschap en dat wat hier vandaan komt nooit wat kan voorstellen. Dat is natuurlijk niet zo en dat gaan we bewijzen. Met Metalization willen we bands laten spelen, promoten, ondersteunen en door samenwerking evenementen organiseren en muziek uitbrengen, zoals met de Frisian Metal Massacre-elpee. Het is allemaal non-profit: wat kun jij voor ons betekenen als wij iets voor jou doen?"

Hoofdkwartier van Metalization is de cd-winkel van Tamme, Big Bad Wolf Records aan het Vliet in Leeuwarden. "Iedereen kan me hier bellen, mailen of gewoon even binnenlopen voor een bakkie", legt Tamme uit. "Ik ben de hele dag bereikbaar. Tenminste, totdat Hinke van boven roept dat het eten klaar is, dan ben ik weg", buldert hij van het lachen. Dan serieus: "Metalization kun je zien als een belangeloze vakbond. Bands moeten niet steeds opnieuw het wiel uitvinden. Als een band bijvoorbeeld problemen heeft in een studio, dan kan Metalization ze in contact te brengen met personen met de juiste kennis of met soortgelijke ervaringen. Elkaar helpen, dat is het belangrijkste."

Drumslach

---
Wat: Drumslach
Waar: Poppodium Romein, Leeuwarden
Wanneer: donderdag 1 maart
Aanvang: 19.00 uur
Entree: gratis

Deelnemers:

  • Jouke Grit (Wakeful)
  • Focko Steunebrink (The Adverse Effect)
  • Mathijs Westra (Lyonite)