Tijdreizen met Kayak

Band speelt overzicht carrière

Tekst: Karst Jaarsma ,

De Nederlandse band Kayak werd in 1972 opgericht. De progressieve rockgroep bracht ruim achttien albums uit en wist met name in haar eerste jaren successen te bezoeken. Anno 2012 bestaat de band nog steeds. Dankzij vele wisselingen van muzikanten is toetsenist Ton Scherpenzeel het enige originele bandlid. Aangevuld met nog vijf man en een zangeres klinkt de band echter behoorlijk sterk. In het kader van het 40 jarig jubileum bezocht Kayak tijdens de ‘Journey Through Time’ tournee zaterdag Poppodium Romein.

De symfonische rock van Kayak is elk jaar goed voor enkele noteringen in de Radio 2 Top 2000. Ook dit jaar kan de band wederom rekenen op vier noteringen. Om het veertigjarig jubileum te vieren wordt er vanavond een overzicht van de gehele Kayak carrière ten gehore gebracht. Naast klassieker Ruthless Queen heeft de band namelijk nog veel meer sterke, onbekende muziek uitgebracht. De avond begint bij 1972 en vanaf elk opvolgend album wordt er een nummer gespeeld. Met achttien albums op zak is het de vraag of dit helemaal klopt. Een mooi overzicht van de gehele Kayak carrière levert het in ieder geval wel op.

Daarbij is het opvallend dat het krachtigste gedeelte van de avond zich met name na de pauze plaatsvindt. Voor de pauze laat Kayak horen een sterke symfonische rock act te zijn, maar blijft het grote geheel nog keurig binnen de lijntjes. Na de pauze lijkt het wat ruiger te mogen. De muzikanten hebben er ook ogenschijnlijk meer plezier in. Dit komt niet alleen door megaknaller Ruthless Queen die als toegift wordt gespeeld. Juist de nummers die vanaf de eeuwwisseling gemaakt zijn klinken energiek. 

Dat Kayak veertig jaar na oprichting nog steeds volle zalen weet te trekken is haar volste verdienste. De rockband klinkt anno 2012 ontzettend actueel. Dankzij de nodige wisselingen in de setting weet de band gedurende de avond enthousiast over te komen. Dat blijkt uit de regelmatig opduikende grijnzen op het podium, zangeres Cindy Oudshoorn die haar aanwezige ouders persoonlijk bedankt en het aan Pim Koopman opgedragen Nobody Wins. De mede oprichter en drummer van Kayak overleed in 2009 plotseling. Het nummer klinkt als een oprecht eerbetoon aan Koopman. Met als knaller Ruthless Queen komt uiteindelijk nog net dat meezingmomentje dat lang in je hoofd blijft hangen. Op naar een volgend jubileum!

---
Gezien: Kayak
Waar: Poppodium Romein 
Wanneer: 22-12-2012
Opkomst: 450 man