Ewert and the Two Dragons maakt folk zoals folk hoort te zijn

Town of Saints: explosief doch poeslief; A Letter Home: om over naar huis te schrijven

Tekst: Obe Alkema | Foto's: Jort Klarenbeek ,

Opeens prijkt er op de website van Podium Asteriks een aankondiging dat het concert van Ewert and the Two Dragons gratis zal zijn. En dat het ook nog eens in het cellenblok zal zijn, waar in het verleden onder meer Schrikdraad en Jailbreak plaatsvonden. Een folkavond op een industrieel ogende locatie – het werkt.

Voor A Letter Home is het een thuiswedstrijd. Nederland, Duitsland en Zuid-Afrika zijn vertegenwoordigd in deze band. En dat is te horen. De folkliedjes zijn intens door onder meer elektronische invloeden uit Duitsland. Ook heeft de muziek een exotische twist, dat vast zal komen door de Zuid-Afrikaanse component. Het nuchtere is typisch Hollands. Ze kunnen die eigenschap echter overboord zetten om een feestje te bouwen op het podium. De ervaring om tropische popmuziek te horen op een industriële locatie lijkt op het eerste gezicht vreemd, maar het is zeker iets om over naar huis te schrijven.


Daarna is het de beurt aan Town of Saints. Dit trio heeft eveneens buitenlandse invloeden, ditmaal vanuit Finland. Afgelopen september kwam hun EP ‘ The Silent Sea’ uit; niet bepaald een stille plaat. Hun muziek kenmerkt zich door een lieflijke, pastorale vorm van folkmuziek met het sensuele en dromerige van vioolmuziek. De vredige muziek kan echter zo omslaan in een groot mengvat van klanken. Zo ook in Asteriks, waar het trio laat zien dat folkmuziek ook een ruige kant kan hebben, een explosief karakter. De liedjes vinden veel weerklank in de petoet: luid gejuich stijgt op na deze brutale ouverture voor Ewert and the Two Dragons.

Deze band is de reden voor de drukte in het cellenblok. Een Estlandse band strikken is een ding, maar een Estlandse band strikken met een hit op hun naam die ook nog eens in een reclame van McDonald’s gebruikt is, is een tweede. En dan ook nog eens gratis. Na onder meer op Lowlands te hebben gestaan, doen ze nu het nietige Leeuwarden aan. Ewert and the Two Dragons brengt harmonieuze folk die bijzonder goed gelaagd is en het goed doet bij het publiek – zo ook in Asteriks deze avond. Er wordt gedanst en de temperatuur stijgt behoorlijk. De bandleden zelf blijven echter koel en rustig. Ze focussen zich volledig op de muziek, zodat de zorgvuldig opgebouwde liedjes precies af klinken, zoals folk hoort te zijn. Een bombastische drumsolo tussendoor is een verrassende component van de show, evenals een korte monoloog van de frontman en het coveren van Miike Snows ‘Animal’.


Een goede zet van Asteriks, in twee opzichten. Ten eerste is deze folkavond qua programmering zeer geslaagd. Na elektronisch en rockgeoriënteerde avonden, respectievelijk Schrikdraad en Jailbreak en de avond met Rats on Rafts, is het nu een avond met melodieuze folkmuziek. Ten tweede was het slim om de avond zelf en het bier tot 22.00 uur gratis te maken. Het cellenblok heeft nog nooit zo vol gezeten. 

Gezien:      Ewert and the Two Dragons + Town of Saints + A Letter Home
Waar:        Podium Asteriks
Wanneer:   vrijdag 30 november 2012
Opkomst:   bomvol