De wondersloffen van Brückenbauer

Het verhaal van de band die zomaar bij 3FM stond

Ruben van Vliet ,

Wie kent het verhaal niet. Sjakie die met zijn wondersloffen de ene na de andere mooie goal scoort. Overwinning na overwinning behaalt en hoofdpersoon wordt van een jongensdroom. Eenzelfde soort verhaal lijkt de mannen van Brückenbauer ten deel te vallen. Na een mooi jaar met het bereiken van de finale van de Kleine Prijs van Fryslân als hoogtepunt, brengt een simpele muisklik Brückenbauer naar de studio van 3FM.

Deze zomer scoort Brückenbauer met het schrijven van titelsong You Make It Sound voor het Skûtsje Journaal. Tijdens het 25-jarig-jubileumfestival van Friesland Pop treden ze op met The Visitor en de overwinningsroes hiervan brengt één van de bandleden ertoe contact op te nemen met 3FM. Noem het kinderlijk enthousiasme, noem het vertrouwen op eigen kunnen, de link naar het Youtube kanaal van de band wordt verzonden. Nog geen 24 uur later hangt het management aan de lijn en enkele uren later begint de reis richting Hilversum.

Bestemming: Hilversum
Het busje van de plaatselijke horeca afdeling wordt gecharterd om met vijf man, band plus fotograaf, richting Hilversum te vertrekken. De geur van ooit omgevallen lege flessen mixt zich prima met de zoete aroma’s van enthousiasme en klamme bouquets van spanning. Overeenstemming over de drie te spelen nummers wordt snel bereikt en de tassen, vol aan schoolreisjes denkende versnaperingen, gaan open. Cola, sigaretten en vanuit de speakers 3FM maken de reis naar het Mediapark een behaaglijke onderneming.

Na de soundcheck, goede koffie en de door bassist Wouter enkele treffend uitgevoerde imitaties van bekende Friezen wordt de studio betreden. Lampen op rood, microfoons aan en Brückenbauer gaat live. Met You Make It Sound wordt er al snel gescoord. 
De lange uithaal van zanger Bert bij het tweede nummer The Morning After blijkt de inleiding op een wel gewaardeerd rustmoment in deze levendige nachtelijke uurtjes. Reflectie vindt plaats middels elektronisch contact met het thuisfront, koffie wordt verruild voor een dorstlessend biertje en energie wordt gezocht voor de tweede helft. 

In de uitzending van DJ Herman Hofman staat dit gedeelte van de nacht in het teken van het langste woord en de langste adem. Via sms wordt door de luisteraars een lang woord gestuurd wat de band in hun laatste nummer moet verwerken. Het winnende woord blijkt er eentje uit de categorie verboden spreekkoren. Desondanks lukt het Bert om paashaasschaamhaarverzamelaar te verwerken in Shoot The Other One.  

Wonderschone omhaal
Waar Brückenbauer van het eerste nummer deze avond nog een wonderschone omhaal weet te maken lijkt de vermoeidheid tijdens het laatste nummer toch toe te slaan. Gescoord wordt er zeker. Shoot The Other One ligt lekker in het gehoor en is mede daardoor de reden om door 3FM uitgenodigd te worden. De uitvoering van het laatste nummer blijkt er deze nacht echter eentje te zijn uit de categorie klutsdoelpunten. 
Of Brückenbauer deze nacht heeft bewezen wondersloffen te bezitten blijft de grote vraag. Hopelijk is dit nog maar de inleiding en gaat de rest van het verhaal nog geschreven worden.