De vibe telt voor Siroc

'Recht voor zijn raap, maar ook stevig in je schoenen staan, dat is waar Siroc voor staat'

Emila Sarboland ,

Een rapper in hart en nieren, dat is deze oprechte rapper die sinds een jaar in Leeuwarden woont. Siroc is, zoals vele fans weten, vroeg begonnen met het maken van muziek. Hoewel de naam Siroc snel tot stand kwam, is de betekenis allesbehalve snel. De naam is een samensmelting van zijn afkomst en harde rhymes. De nu 23-jarige Kuo W. Ho, beter bekend als rapper Siroc, begon ooit met een talentenshow in Twente en is nu uitgegroeid tot een bekende naam in Friesland en omstreken. Maar wat kunnen fans in de toekomst van hem verwachten?

Deze fanatieke rapper zette zich sterk op de kaart door vanaf zijn viertiende mee te doen aan diverse battles. Naast het freestylen deed de rapper diverse voorprogramma’s, van onder andere de Jeugd van Tegenwoordig en Opgezwolle. Met zijn debuutalbum Lange Muur in 2007, met het nummer Anonimiteit, heeft Siroc de harten van zijn fans veroverd. Toch blijft deze rapper bescheiden over zijn succes. “Ik zal nooit zeggen dat ik nummer één ben, zo wil ik me niet profileren. Ik schrijf over persoonlijke dingen, leuke en minder leuke onderwerpen. Er zijn genoeg rappers die zichzelf in tenminste één nummer als nummer één zien, maar dat vind ik niks,’’ aldus een bescheiden Siroc. Zijn samenwerking met zanger/producer Paul Maze met Clapperboard EP is een succes gebleken. Hun nieuwste nummer Just for the game is binnenkort te beluisteren via www.siroc.nl. Op zaterdag 27 oktober 2012 mocht de rapper samen met Paul Maze in het voorprogramma van Gers Pardoel in het Bolwerk te Sneek optreden. Ook over het concert van Fresku op 6 juli 2012 in podium Asteriks te Leeuwarden is Siroc zeer te spreken: “Het was erg leuk om samen met Paul Maze de supportact te verzorgen."

Muziek blijft persoonlijk
Dat deze rapper divers is, blijkt uit het feit dat hij naast rapper en tekstschrijver ook nog een studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening volgt op de NHL Hogeschool in Leeuwarden. “Het is mijn passie om met mensen te werken, maar als muzikant heb je alle vrijheid en werk je voor jezelf. Daarom blijft muziek toch iets belangrijker voor me.’’ Siroc heeft het afgelopen jaar in vergelijking met voorgaande jaren weinig met artiesten samengewerkt. Als verklaring geeft hij aan dat hij druk bezig is met zijn studie en het onderhouden van contacten met zijn vrienden in heel Nederland. “Om eerlijk te zijn heb ik geen lijst met artiesten met wie ik wel en niet zou willen samen werken. Ik kijk liever naar de vibe. Ik moet eerst weten hoe de muziek en de sfeer is om te zien of we op één lijn kunnen zitten als het op een samenwerking aankomt. Hoewel kwaliteit erg belangrijk is, gaat het me persoonlijk meer om een goede samenwerking, want muziek blijft iets dat erg persoonlijk is’’, geeft Siroc aan.

Siroc is erg vastberaden als het om zijn toekomst gaat. “Ik zal blijven doorgaan met het maken van muziek. Op dit moment ben ik even druk met mijn opleiding en stage. Toch probeer ik nieuwe muzikanten en producers te leren kennen om te kijken wat mijn sound over vijf jaar zal zijn. Mensen moeten bij het horen van het nummer meteen denken, dat is nou Siroc. Momenteel ben ik erg veelzijdig. Ik luister naar R&B, House, Soul en Jazz. Al deze muzieksoorten verwikkelen zich ook met mijn muziek, waardoor elk nummer weer anders is. Dat voordeel is tegelijk ook een nadeel, want er is niet één bepaalde sound waaraan mijn fans me nu kunnen herkennen.’’ Deze drukbezette rapper heeft wel een voorkeur: “Ik wil, denk ik de soul/jazz-kant op, gecombineerd met hiphop. Dat is ook wat ik in mijn samenwerking met Paul heb ontdekt. Die feeling die we maken in onze muziek, raakt mij tegelijkertijd. Dat wil ik over vijf jaar nog steeds doen en dat gevoel wil ik ook aan mijn fans geven. Struggles zijn er genoeg, maar dat moet de positiviteit niet naar de achtergrond drukken."

Een droom
Terwijl fans zich afvragen wanneer ze nieuwe songs kunnen verwachten, geeft Siroc een tipje van de sluier: “Ik heb voldoende muziekmateriaal, maar nog niet genoeg tijd om het uit te brengen. Binnenkort kunnen mijn fans losse tracks van me verwachten, maar een vaststaand project bewaar ik nog even voor mezelf,’’ aldus de filosofische rapper. Een droom van deze rapper is om ooit te mogen optreden in Amerika. “Ik heb wel de kans gehad om in Amerika op te treden, maar door mijn stage kon dit helaas niet. Wel heb ik enkele keren in Singapore opgetreden. Als er nogmaals een kans voorbij komt dat ik in Amerika mag optreden, dan zal ik die kans grijpen. Je weet nooit wat de toekomst brengt, dus we zullen zien waar ik terechtkom,’’ eindigt Siroc met een bescheiden glimlach.