Kreator en Morbid Angel in bomvol Schaaf City Theater

Romein XL presenteert: bier, zweet en wapperende haren

Tekst en foto's: Tiffany Peters ,

Romein XL deed zijn naam afgelopen zondag eer aan en presenteerde maar liefst vier grote metalbands: Kreator, Morbid Angel, Nile en Fueled by Fire. Het spektakel vond niet in eigen huis plaats, maar op het podium van Schaaf City Theater. 3voor12/Friesland was erbij.

De eerste band, Fueled by Fire, komt helemaal uit het zonovergoten Californië. Bij het aantreden van de band is de zaal al goed gevuld. De echte Thrash-liefhebbers staan natuurlijk vooraan, klaar om even goed uit hun dak te gaan.


Daarna is het de beurt aan Nile, een band die een paar jaar geleden al op zou treden in Leeuwarden, maar destijds wegens weersomstandigheden verhinderd was. De Egyptische elementen in hun muziek zijn duidelijk hoorbaar tijdens hun set in de Schaaf. Zanger Dallas Toler-Wade is in zijn element en bekende nummers als Black Seeds of Vengeance en Those Whom The Gods Detest komen voorbij. Ook materiaal van het nieuwe album, At the Gate of Sethu, komt aan bod.


Derde band Morbid Angel is één van de eerste bands in de death metal scene die satanische teksten gebruikte. Hoewel ze al meer dan 25 jaar bestaan, weten ze het publiek nog altijd moeiteloos plat te spelen. Een cirkelpit ontbreekt ook vanavond niet: zweet, lange haren en bier vliegen je letterlijk om de oren.


Tegen de tijd dat het de beurt is aan de laatste act, is de zaal tot aan de nok toe gevuld. Logisch: gigant Kreator staat vandaag voor het eerst in Leeuwarden. Geen enkele metal-liefhebber die dat wil missen. Tijdens een anderhalf uur durende set speelt de band onder andere Enemy of God, Endless Pain, Phantom Antichrist en Flag of Hate. Op een groot wit doek worden bovendien foto's van verleden tot heden geprojecteerd, waaronder beelden van de band toen ze nog jonge ventjes waren.

Een avond vol met thrash- en deathmetal: geen betere manier om je weekend af te sluiten.


---
Gezien: Romein XL: Kreator, Morbid Angel, Nile en Fueled by Fire
Waar: Schaaf City Theater
Wanneer: zondag 16 december 2012
Opkomst: rond 700 metalheads