Hille Stellingwerf wordt When We Are Wild

Geslaagde try-out in Romein

Tekst: Bente Hout | Foto's: Xanne Wijkamp ,

In december speelt hij met zijn band in de finale van de Grote Prijs, de uit Witmarsum afkomstige Hille. Voor het zover is, brengt hij zijn liedjes ten gehore in Romein tijdens een try-out, waarin hij ook zijn nieuwe single en videoclip presenteert. Support wordt verzorgd door The Future’s Dust, onlangs omgedoopt tot Freesonica-band.

Een door rood licht beschenen podium: The Future’s Dust verschijnt. De piepjonge band uit Leeuwarden begint met een korte instrumentale intro, gevolgd door het nummer The Fields – waar duidelijk vele uren werk in gestoken is. Kenmerkend zijn de synthetische sounds, magische stiltes en prachtige samenzang tussen frontman Nick Veenstra en frontvrouw Rosan Rozema. The Future’s Dust is hoorbaar geïnspireerd door bands als The XX, James Blake en Amatorski.

In het tweede nummer wordt de anders zo warme stem van Nick met autotune getransformeerd naar die van een doorleefde tachtiger. De coupletten zijn wat langdradig en het publiek verliest even zijn aandacht, tot halverwege het nummer een beat wordt ingezet. Younger, het derde en laatste nummer, laat zien en horen wat de band in zijn mars heeft. The Future’s Dust heeft iets te vertellen. Hardnekkig stof, dat niet snel weggepoetst zal worden.

Dan is daar Hille, die gelijk van start gaat met twee energieke nummers. Het publiek bestaat voornamelijk uit bekenden. Ietwat schuchtere bekenden wel: tussen hen en het podium zit minstens zeven meter ruimte. Hille lost dit snel op door iedereen naar voren te roepen voor hij zijn derde nummer inzet. Een heerlijk liedje vol soul, waarin Bart Hooghiemstra met zijn basgitaar een gedeelde hoofdrol speelt naast de zalvende stem van Hille, die mij zo nu en dan doet denken aan die van Caleb Followill.

Even een slokje water, anders komt het niet op, lacht Hille terwijl hij naar de twee volle flessen voor zijn voeten wijst. Hij is ontspannen en lijkt zich duidelijk bewust van de goede, strakke set die hij neerzet met zijn bandleden. Een regelmatig terugkerende, tevreden grijns op zijn gezicht tijdens de show bewijst dit nog meer. Settle Down wordt ingezet, een nummer dat Hille schreef in samenwerking met Ico Balt van het producerduo Snoet en Smoel. In april waren zij samen in Renesse en namen daar geluiden op van de zee, die in het nummer verwerkt zijn. Niets romantisch, hoor, grapt Hille nog even. Halverwege het nummer verschijnt Tollak Ollestad, die een prachtig staaltje improvisatiewerk op zijn mondharmonica laat horen.

Met zijn nieuwe single Scuse Me sluit Hille de avond af. Perfect synchroon aan het nummer is de bijbehorende videoclip te zien op een scherm achter het podium. Hille en zijn band, die vanaf de try-out verder zullen gaan onder de naam When We Are Wild, laten hun publiek meer dan enthousiast achter.

---

Gezien: Hille Stellingwerf (When We Are Wild) + The Future's Dust
Waar: Poppodium Romein
Wanneer: vrijdag 30 november 2012
Opkomst: redelijk