Friese Flitsen: week 49

Kort popnieuws uit de provincie

Redactie 3voor12/Friesland ,

Via Twitter, Facebook en onze mailbox krijgen we de nodige informatie binnen. In de Friese Flitsen zet de redactie van 3VOOR12/Friesland de heetste nieuwtjes even voor jullie op een rij. In deze Friese Flitsen lees je onder meer nieuws over Leeuwarden als kandidaat Culturele Hoofdstad van Europa in 2018, Hille Stellingwerf in de finale van de Grote Prijs van Nederland en de tweede Nederlandse vertoning van de Duitse techno documentaire Bar25 op zondag.

Leeuwarden door voor Culture Hoofdstad van Europa 2018
30 november is bekend gemaakt dat Leeuwarden samen met Maastricht en Eindhoven door gaat naar de finaleronde in de strijd om Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. In deze ronde werd aan de deelnemende steden gevraagd een bidbook te maken.
In dit bidbook heeft Lwd2018 de Culturele Hoofdstad omschreven als de motor die de  culturele, maatschappelijke en economische aspecten in Leeuwarden en Friesland een broodnodige oppepper moet gaan geven. Het mooie van het bidbook is dat het tot stand is gekomen door gesprekken met de 18.000 Leeuwarders en Friezen. Uit deze gesprekken kwam naar voren dat de verhuizing van hogeropgeleiden en hoofdkantoren naar de Randstad moet verminderen en dat er een betere balans moet zijn tussen de stad en het platteland.
Met Leeuwarden op een finaleplaats heeft de Europese jury aangegeven geïnteresseerd te zijn in het huidige bidbook en willen ze graag een verdieping hiervan zien. Hiervoor heeft Leeuwarden tot de zomer van 2013 de tijd. Daarna zal op basis van het verdiepte bidbook gekozen worden welke Nederlandse stad de Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 zal worden. Deze stad zal samen met de hoofdstad van Malta, Valletta, de Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 vormen. 

Hille Stellingwerf gaat knallen tijdens finale van de Grote Prijs van Nederland
Het is weer zover, aankomende zaterdag 8 december vindt de Grote Prijs van Nederland plaats in de Melkweg te Amsterdam. Deze grootste nationale competitie voor livemuziek kende al grote winnaars zoals Kraantje Pappie, Dio en Pete Philly. Hille Stellingwerf heeft het als Friese afgevaardigde geschopt tot de finale. Zaterdag strijdt de samengestelde band tegen vijf andere bands voor de titel van Beste Band. Hille schopte het vorig jaar tijdens de Kleine Prijs van Friesland al ver, nu wordt deze lijn doorgezet richting de rest van Nederland. Afgelopen vrijdag kondigde Hille aan verder te gaan onder de naam When We Are Wild, waarmee de eerste try-out al heeft plaatsgevonden in Poppodium Romein. De Friese band werkt hard aan een geheel nieuw repertoire. De concurrentie bij de Grote Prijs van Nederland is groot, maar Hille Stellingwerf schrijft op zijn website dat het al een prestatie is dat ze zaterdag live mogen knallen en dat ze enorm gaan genieten.

Tweede Nederlandse vertoning Bar25 door nieuw elektronisch collectief Nokturné
Nokturné, het nieuwe elektronisch collectief van Leeuwarden, komt met een oplossing voor de brakke zondagen. ‘STEEVIG op zondag’ is een lounge waar je voor weinig geld kan bijkomen van het begin van je weekend. Geplaatst in Café De Stee (ja, echt) word je de zondag doorgeholpen met een combinatie van muziek, film en voedsel. Aanstaande zondag, 9 december, zal de eerste editie plaatsvinden. Hier zal de Duitse techno documentaire Bar25 na Amsterdam Dance Event haar tweede Nederlandse vertoning krijgen.