De verbindende factor: Sander Boonstra over Pop Meets Classic

"Dit zal dé avond zijn waarop er een ontmoeting plaatsvindt tussen pop en klassiek"

Tekst: Emila Sarboland ,

Sander Boonstra Producties presenteert op zaterdagavond 22 december 2012 om 20:30 uur een unieke avond in Stadsschouwburg De Harmonie. Het belooft een avond te worden die zijn weerga niet kent, waarbij twee genres één geluid vormen. Muzikanten uit Echoland, Prime Suspect, The Breezer Experience, A Letter Home, Buffalo Roam én Danny Panadero zullen samen met klassieke zangers en zangeressen een uniek optreden geven.

Inspiratiebron
Pop Meets Classic is volgens producent en zanger Sander Boonstra de ultieme crossover tussen klassieke muziek en popmuziek in Friesland. ‘’Ik heb het idee niet zelf bedacht. Ik denk weleens dat alles wat we bedenken toch wel bestaat. Toch liep ik eigenlijk al vijf jaar met het idee rond. Ik kom zelf uit de klassieke hoek en ben geïnspireerd door mijn grote voorbeelden Domingo en Pavarotti. Ik heb ooit een concert van Pavarotti gezien samen met Bono en toen dacht ik: zoiets zou ik ook willen doen.” Dat Boonstra het nu daadwerkelijk voor elkaar heeft gekregen, blijkt uit het feit dat vele bekende namen hebben toegezegd voor de avond. ‘’Dankzij de medewerking van velen is mijn droom in vervulling gegaan. Ik wil aan de popliefhebbers laten zien dat klassieke zang niet saai is,” aldus de enthousiaste zanger/producer. “Wij zijn niet stoffig.’’

Sander licht een tipje van de sluier op door aan te geven dat Marein van Wifferen van A Letter Home en Sytse Bloem van onder andere New Killer Stars en Buffalo Roam duetten gaan zingen met klassieke sopranen Janny Zomer en Jannet Rienks.

Doel
‘’Hoewel we veel vooraf hebben gedaan, vond het eerste gesprek over dit idee pas In september 2011 plaats. Samen met Emile van Doorn van Studio 1 uit 1000 heb ik besloten dat het tijd is om de klassieke muziek en de popmuziek te verbinden. Naast het doel dat ik de fans van onder andere A Letter Home en Echoland wil laten zien dat ik meer in huis heb, wil ik graag de jongeren naar het theater trekken. Ook zou het een ultieme droom zijn om dit volgend jaar terug te laten komen.’’

Sander is zoals hij zelf aangeeft regelaar, initiator, bedenker en maker van het project. ‘’Ik wil niet alleen als operazanger neergezet worden. Geef mij maar nieuwe dingen uit verschillende werelden. Muziek heeft namelijk één basis. Alle muziek komt voort uit kerkmuziek. Nu hebben we 22 december na eeuwen een ontmoeting tussen beide muziekgenres.’’

Hoewel Sander zeer enthousiast is, geeft hij ook aan dat er bij zulke ideeën altijd twee kampen zijn. ‘’Sommigen zeggen dat ik gek ben om zoiets te organiseren, maar gelukkig zijn er ook velen die het knap vinden dat ik het doe,” legt hij uit. “Ik vind dat je altijd moet dromen. Daarom zei ik, de gek: 'Ik ga het wél doen.'”

Streven
‘’Natuurlijk hoop ik dat er driehonderd man in die zaal zit. Maar ik zal hoe dan ook een geweldige avond hebben, want ik krijg eindelijk op grote schaal die twee werelden bij elkaar,” geeft Sander lachend aan. “Ik weet zeker dat ik dan zal genieten. Ik wil gelukkig worden door mooie dingen te maken. Muziek, dans en theater: laat mij dat soort dingen maar organiseren." De ultieme droom voor Sander als producent is dan ook een soort van Joop van den Ende van het noorden te worden. “Ik wil mijn dromen volgen en dus moet ik gewoon actie ondernemen. En wie weet staat er over 25 jaar wel het Sander Boonstra Theater,’ aldus een breed grijnzende Sander.

Kaarten voor deze eerste editie van Pop Meets Classic zijn verkrijgbaar via de site van de Harmonie en kosten in de voorverkoop €10 per stuk. Op de avond zelf kosten deze €12,50 per kaart. Meer informatie is te verkrijgen via sanderboonstra.nl/popmeetsclassic.