Achter de schermen bij William Seen's Transport Music

Landelijke aandacht door Tros Muziekcafé

Tekst en foto's: Marcel Poelstra ,

Een reportage over William Seen's Transport Music in de roemruchte Repetitie in Beeld-serie, dat was de oorspronkelijke bedoeling. Maar omdat de band naar eigen zeggen 'vrijwel nooit repeteert' kregen we een aardig alternatief aangeboden: een kijkje achter de schermen bij het optreden van William Seen's bij Tros Muziekcafé, live uitgezonden op Radio 2.

Zo staat uw 3voor12/Friesland verslaggever op een druilerige zaterdagmiddag voor de deur van het Hilversumse podium De Vorstin, waar de opnames van de uitzending plaats zullen vinden. Aangezien het podium op dat moment voor publiek nog niet is geopend, zoek ik naarstig contact met bandmanager Jenny Piso. Helaas blijkt dat mobiele telefoons in het gebouw kennelijk niet goed functioneren. Het begint steeds iets harder te regenen, maar uiteindelijk lukt het dan toch telefonisch contact te krijgen met drummer Gilbert Terpstra.

Eenmaal binnen wordt uw verslaggever hartelijk doch een beetje onwennig ontvangen in de kleedkamer van de band. Hier is het een gezellige boel. Met een hoop verhalen en muzikale uitspattingen wachten de bandleden tot de soundcheck plaats kan vinden. Intussen neemt manager Jenny Piso nog de laatste zaken door met de band en de opnameleiding, terwijl de bandleden gretig een lading tosti's wegwerken. Wanneer William Seen’s uiteindelijk begint aan de soundcheck, neemt uw 3voor12-verslaggever eens een kijkje in de regiekamer. Deze bevindt zich een verdieping lager in het gebouw. Middels een camera en intercom is er verbinding met de geluidsman op het podium.

Beide TROS-technici in de regiekamer zijn duidelijk onder de indruk van de muziek. Ze menen invloeden te horen van The Beatles en The Byrds. Het nummer Sunkeneyed wordt spontaan vergeleken met Tommy van The Who. Niet de minste bands om mee geassocieerd te worden. Terwijl de band staat te spelen, neemt Jenny met de regisseur de setlist door – dit om aan te geven wie van de bandleden bij welk nummer de leadzang voor zijn rekening zal gaan nemen. Na enige tijd wachten is het dan zover: de uitzending kan beginnen.

Presentator Daniel Dekker kondigt William Seen’s Transport Music aan en de band gaat van start met het nummer Walk Around Oblivious. Dat is tevens het openingsnummer van debuutalbum Can I Sit Here And Absorb?, welke eerder dit jaar uitgekomen is. Opvallend is dat er op de voorste rij van het publiek enkele jonge meisjes zitten die werkelijk smullen van de muziek. Van een generatiekloof op muzikaal gebied lijkt dus geen enkele sprake te zijn. Misschien is de muziek van William Seen’s Transport Music wel hipper dan de band zelf beseft.

Hierna speelt de band nog Sunkeneyed en Staying Home. Bij dat laatste nummer verzorg gitarist JanPeter Hoekstra de leadzang. Met deze drie nummers heeft ook het publiek buiten Friesland op primetime via Radio 2 kennis kunnen maken met William Seen’s Transport Music. Wie weet zijn wij vandaag wel getuige geweest van een definitieve landelijke doorbraak.

Oordeel zelf! De gehele uitzending van Tros Muziekcafé, inclusief het optreden en een interview, is hier terug te luisteren.

William Seen’s Transport Music is live te bewonderen op vrijdag 4 januari 2013 bij de nieuwjaarsborrel van Podium Asteriks in Leeuwarden.